8 مورد از خواص شگفت انگیز تخم گشنیز
خواص تخم گشنیز | بسیاری از مردم در سرتاسر جهان از این گیاه به عنوان یک ادویه و طعم دهنده غذا استفاده می کنند. علاوه بر تخم گشنیز، برگ های آن نیز به عنوان یک سبزی معطر و پر خاصیت درتهیه غذاهای مختلف کاربرد دارند. در ادامه به برخی خواص بی نظیر تخم گشنیز اشاره می کنیم با ما همراه باشید.
کمک به کاهش قند خون
بالا بودن سطح قند خون با خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است. تخم، عصاره و روغن گشنیز میتوانند به کاهش سطح قند خون کمک کنند. در واقع افرادی که مشکل پایین بودن قند خون دارند و یا به خاطر ابتلا به دیابت دارو مصرف میکنند، باید در مصرف تخم گشنیز احتیاط کنند، زیرا تخم گشنیز در پایین آوردن قند خون بسیار مؤثر است.
مطالعاتی که به روی حیوانات انجام شده نشان داده که تخم گشنیز با تقویت فعالیت برخی آنزیم ها به دفع قند از خون کمک میکند.
مطالعهای که بر روی موشهای مبتلا به چاقی و قند خون بالا انجام شد نشان داد که مصرف عصارۀ گشنیز میتواند به اندازل قرص گلی بن کلامید در پایین آوردن قند خون مؤثر باشد.
خواص تخم گشنیز
سرشار از آنتی اکسیدانهای تقویت کننده سیستم ایمنی
تخم گشنیز چندین آنتی اکسیدان را در خود جای داده است که میتوانند از تخریب سلولی پیشگیری کنند. همچنین تحقیقات نشان داده آنتی اکسیدانهای موجود در تخم گشنیز میتواند با التهابات موجود در بدن مقابله کند.
تخم گشنیز حاوی ترپینن، کوئرستین و توکوفرول است که این ترکیب میتواند خاصیت ضد سرطانی داشته، سیستم ایمنی بدن را تقویت نموده و به محافظت از سیستم عصبی کمک میکند.
مطالعه ای دریافت آنتی اکسیدان های موجود در عصاره تخم گشنیز میتوانند التهابات را کاهش داده و سرعت رشد سلولهای سرطانی ریه، پروستات و سینه را کند کنند.
کمک به حفظ سلامت قلب
برخی مطالعات نشان داده مصرف تخم گشنیز میتواند عوامل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد. از جمله این عوامل خطر میتوان به پرفشاری خون و کلسترول بالا اشاره کرد.
تخم گشنیز گیاهی ادرار آور است که میتواند به دفع سدیم و آب اضافل بدن کمک کند. همین دفع موجب پایین آمدن فشار خون خواهد شد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که تخم گشنیز میتواند سطح کلسترول خون را پایین آورد. طبق یک تحقیق موشهایی که تخم گشنیز مصرف کرده بودند، در مقایسه با گروه کنترل کاهشی معنادار در کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب را تجربه کردند.
همچنین بخوانید : گشنیز، باکتری سالمونلا را مهار می کند
از سویی مطالعات مختلفی نشان داده مصرف گیاهان و ادویه های تند مانند تخم گشنیز میتواند به کاهش سدیم دریافتی کمک نموده و به همین جهت از بیماریهای قلبی پیشگیری نماید.
در جوامعی که تخم گشنیز را به عنوان ادویه مورد استفاده قرار میدهند، میزان ابتلا به بیماریهای قلبی کاهش قابل ملاحظه ای می یابد. در حالی که ابتلا به بیماریهای قلبی در رژیمهای غربی که بیشتر شکر و نمک مصرف میکنند، بالاتر است.
کمک به حفظ سلامت مغز
بسیاری از بیماریهای مرتبط با مغز از جمله پارکینسون، آلزایمر، ام اس با التهاب ارتباط دارند. همانطور که در بالا اشاره شد، تخم گشنیز خاصیت ضد التهابی دارد و احتمالاً میتواند از ابتلای فرد به این بیماریها پیشگیری کند.
مطالعات حیوانی نشان داده مصرف عصاره تخم گشنیز میتواند از تخریب سلولهای عصبی پیشگیری کند. این تأثیر به خاطر وجود آنتی اکسیدان موجود در این گیاه است. همچنین مطالعات نشان داده تخم گشنیز به کاهش اضطراب کمک میکند.
همچنین پژوهشهای حیوانی نشان داده تأثیر عصاره تخم گشنیز بر کاهش اضطراب چیزی به اندازه داروی دیازپام است.
با این حال باید توجه نمود بررسی ها و پژوهش های انسانی بیشتری در این زمینه لازم داریم.
کمک به تقویت دستگاه گوارش و سلامت رودهها
روغن به دست آمده از تخم گشنیز میتواند به تقویت و سلامت دستگاه گوارش انسان کمک کند. مطالعهای 8 هفتهای و بر روی 32 نفر از مبتلایان به سندروم روده تحریک پذیر انجام شد.
نتایج این پژوهش نشان داد که مصرف 30 قطره از روغن تخم گشنیز و روزی سه بار میتواند دردهای شکمی، نفخ و برخی ناراحتیهای گوارشی دیگر را تا حدود زیادی کاهش دهد.
عصاره تخم گشنیز در طب سنتی ایرانی برای افزایش اشتها استفاده میشود. پژوهشهای حیوانی این موضوع را به خوبی تأیید نمودهاند.
خواص تخم گشنیز
مبارزه با عفونتها
تخم گشنیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی است که میتواند با برخی عفونتها و بیماریهای ناشی از مصرف برخی مواد غذایی، مبارزه کند. دئودنال یکی از ترکیبات موجود در تخم گشنیز، میتواند با باکتریهایی همچون سالمونلا، کخ یکی از سموم غذایی مرگبار بوده و سالانه 1.2 میلیون نفر را در آمریکا از پای در میآورد، مبارزه کند.
همچنین مطالعهای دیگر نشان داد تخم گشنیز میتواند با یک باکتری که موجب عفونت دستگاه ادراری میشود، مبارزه کند.
مطالعهای دیگر نشان داد روغن تخم گشنیز به دلیلی فرمول ضد باکتریاییاش میتواند با بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی و عفونتهای بیمارستانی، مبارزه کند.
محافظت از پوست
تخم گشنیز مزایای زیادی برای پوست دارد. مثلاً تخم گشنیز در درمان راشهای خفیف پوستی مانند درماتیتها، مؤثر است.
در مطالعهای عصاره تخم گشنیز نتوانست به تنهایی بثورات پوستی نوزاد در اثر استفاده از پوشک را درمان کند، اما به عنوان یک درمان کمکی در کنار دیگر داروها، مؤثر واقع شد.
مطالعهای دیگر نشان داد که آنتی اکسیدانهای موجود در عصاره تخم گشنیز ممکن است به جلوگیری از تخریب سلولهای پوست کمک نموده و از سرعت پیری پوست بکاهد. همچنین مصرف آن میتواند از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید از جمله اشعه فرابنفش محافظت نماید.
افزودن آن به رژیم غذایی آسان است
تخم گشنیز را میتوان به بسیاری از غذاها از جمله، ادیهها، غذاهای سرخ کردنی، سبزیجات سرخ شده و انواع سوپ اضافه نمود. تخم گشنیز وقتی در معرض حرارت قرار میگیرد عطر و بویش بیشتر شده و در نتیجه غذای شما را معطر خواهد نمود.
از سویی علاوه بر تخم گشنیز، برگ آن نیز معطر بوده و میتوان آن را به تنهایی و یا با ترکیب نمودن با سبزیهای دیگر استفاده کرد.
سخن پایانی
تخم گشنیز گیاهی معطر و سرشار از آنتی اکسیدان بوده که استفادههای فراوانی در آشپزی داشته و مصرف آن مزایای زیادی برای سلامت جسمی و روانی شما به همراه دارد.
تخم گشنیز میتواند قند خون شما را کاهش دهد، با عفونتها مبارزه کند و از قلب، مغز، پوست و دستگاه گوارش شما محافظت نماید.
دسترسی به منبع : 8Surprising Health Benefits of Coriander