تفاوت بازسازی و نوسازی ساختمان در چیست؟ (بررسی جامع قوانین)
افراد ناآگاه در علم معماری معمولاً از 2 واژه بازسازی و نوسازی به جای یکدیگر استفاده می کنند، در صورتی که این عبارات با یکدیگر فرق می کنند. البته برخی اصول در هر 2 شاخه ها شبیه بهم هستند، مثلاً اگر لوله ها در هر یک از آنها دچار مشکل شود، باید با مراکز لوله بازکنی تهرانپارس یا منطقه خود تماس بگیرید تا مشکل را برایتان برطرف کنند.
در بازسازی شما حساس ترین نقاط خانه را تغییر می دهید اما در نوسازی به مرمت آن اقدام می کنید. با توجه به اهمیت اصول کلی ساخت و ساز، باید به جزئیات تفاوت بازسازی و نوسازی با یکدیگر دقت نمایید، تا زمان اجرای هر یک از آنها، مجبور به پرداخت هزینه اضافی نشوید، در این بحث به بررسی تفاوت های این شاخه های معماری با یکدیگر می پردازیم.
بازسازی چیست؟
برای آگاهی از تفاوت بازسازی و نوسازی ابتدا باید با مفاهیم هر یک از آنها آشنا شوید. بازسازی و نوسازی هر اندازه با یکدیگر متفاوت باشند، باید به برخی اصول در آنها توجه کنید. مثلاً سیستم لوله کشی باید به درستی انجام شود تا مبادا خسارتی برایتان به بار بیاورد. البته در بسیاری از مواقع حتی با وجود مشکلات زیاد مراکز لوله بازکنی در ستارخان یا اقصی نقاط ایران مشکل را برایتان برطرف خواهند کرد.
در یک تعریف ساده و کوتاه می توان گفت که بازسازی یعنی اعمال تغییرات بزرگ در خانه؛ مثلاً شما قصد تغییر موقعیت آشپزخانه یا اتاق ها را در یک بنا دارید، بنابراین باید آنجا را بازسازی کنید. در حین انجام این فرآیند، تغییرات بسیار زیادی در بنا ایجاد می شود! به عنوان مثال موقعیت دیوارها، سیستم های لوله کشی، درب ها و پنجره ها، پارکینگ و … تغییر پیدا می کنند.
تغییرات اساسی در بازسازی
در بازسازی معمار ابتدا یک طرح جدید برای ساختمان به وجود می آورد، سپس بر اساس آن فضای کلی ساختمان را تغییر می دهد. در نظر داشته باشید که اگر اقدام به بازسازی یا نوسازی بنای موردنظرتان کردید، اما با مشکل گرفتگی لوله ها روبرو شدید، مرکز لوله بازکنی برچسب و مراکز مشابه با تکیه بر مهارت تکنسین های خود و همچنین استفاده از تجهیزات حرفه ای مشکل را در سریعترین زمان برایتان برطرف خواهند کرد.
در ادامه بازسازی باید بگوییم که معمار، تغییراتی در تاسیسات، کفپوش ها، سقف و … ایجاد کرده و همچنین ایده هایی جدید به کار می برد تا فضا را بر اساس هدف خود طراحی کند. انجام این کار مزایای زیادی به بار می آورد، مثلاً ارزش ساختمان بالا می رود و زیبایی بصری بیرونی و داخلی آن نیز افزایش پیدا خواهد کرد. با تکنیک بازسازی میزان بهره وری بخش های مختلف بنا بیشتر شده و استحکام و مقاومت آنها بالا می رود.
برای بازسازی یک بنا شما در مرحله اول باید حتما از مهندسین و کارشناسان فعال در این زمینه مشورت بگیرید. آنها بعد از ایجاد طرح کلی اقدام به تخریب بنا کرده و سپس طی فرآیندی از مقاومت، استحکام و اصلاح فونداسیون مطمئن می شوند. بعد از انجام این کار نوبت به بازسازی تاسیسات می رسد و در نهایت نازک کاری انجام شده و نمای ساختمان تکمیل خواهد شد.
شما برای بازسازی نیاز به دریافت مجوز از طرف شهرداری دارید، چون تغییراتی در نقشه ساختمان به وجود می آورید؛ بنابراین تا زمانی که مجوز را دریافت نکرده اید، از این شاخه معماری استفاده نکنید، در غیر این صورت مرتکب تخلف در ساختمان خود شده اید.
نوسازی چیست؟
برای درک بهتر تفاوت بازسازی و نوسازی باید درباره شاخه نوسازی اطلاعات به دست آورید. در یک تعریف جامع و ساده نوسازی یعنی ایجاد تغییراتی کوچک در یک بنا که کیفیت و ماندگاری آن را افزایش می دهد و باعث بهبود وضعیت کلی می شود. تعمیر یا ترمیم بخش های مختلف مثل سقف ها، رنگ دیوارها، اتاق ها، کفپوش ها و … زیر مجموعه این شاخه از معماری هستند.
در بسیاری از ساختمان های قدیمی نوسازی، ایده ای بهتر نسبت به بازسازی است، چون نیازی به ایجاد تغییرات کلی نیست و با انجام برخی کارها مشکلات برطرف می شوند. در نوسازی بر خلاف بازسازی نیازی به دریافت مجوز نیست، البته تا زمانی که نقشه کلی ساختمان دچار تغییر نشود.
در صورتی که حین انجام این فرآیند باید تغییراتی در نقشه ایجاد شود، حتماً از قبل از شهرداری مجوزهای لازم را بگیرید تا حین انجام این کار مشکلی برایتان به وجود نیاید.
برای برخی از نوسازی ها حتما باید اقدام به دریافت مجوز از شهرداری کنید که عبارت هستند از:
- تخریب یا تغییر موقعیت ستون ها
- تخریب یا تغییر موقعیت دیوارهایی که پایه ساختمان هستند و مشکلاتی مثل ریزش به وجود می آورند.
- تغییر محل یا تخریب انباری
- تغییر در کاربری
- تجاوز به معبر
- انجام اقداماتی به منظور از بین بردن فضای پارکینگ
- جا به جایی فضای راه پله
- ایجاد تغییراتی بر خلاف ضوابط شهرداری
بررسی تفاوت بازسازی و نوسازی
با شناخت هر یک از این شاخه های معماری اکنون نوبت به بررسی تفاوت های آنها با یکدیگر می رسد:
تفاوت در هزینه ها
ازآنجاکه در بازسازی باید تغییرات کلی و بیشتری به وجود آورید، قاعدتا نیاز به تخریب، مصالح و تجهیزات بیشتری نیز خواهید داشت. تکنسین ها نیز باید مدت بیشتری در محل پروژه مانده و کارهایتان را انجام دهند که این ها هزینه های بیشتری برایتان می تراشند. در واقع در نوسازی نیازی به ایجاد تغییرات کلی نیست، بنابراین جلوی بسیاری از هزینه ها گرفته می شود.
نحوه تغییرات یا تعمیرات
طی فرآیند بازسازی تغییرات و تعمیرات زیادی در بیشتر بخش های بنا انجام می شود، در صورتی که در نوسازی فقط برخی بخش ها در اولویت هستند و مرمت خواهند شد. بعد از فرآیند بازسازی شاید نقشه و محیط ساختمان دیگر مثل قبل نباشد، اما در نوسازی در اغلب موارد چنین اتفاقی نمی افتد.
ارزش ساختمان در بازسازی
بازسازی نسبت به نوسازی باعث افزایش بیشتر ارزش ساختمان می شود؛ بنابراین افرادی که مایل به فروش بنای خود هستند، ابتدا اقدام به بازسازی بخش های مختلف آن می کنند تا تمام مشکلات و نقص ها را از بین ببرند و یک نقشه مدرن به وجود آورند.
ایمنی در بازسازی بیشتر است یا نوسازی؟
هرچند نوسازی در بسیاری از مواقع تا حدودی ایمنی ساختمان را افزایش می دهد، اما بازسازی کاملاً امنیت آنجا را هدف می گیرد. در واقع با انجام این تکنیک ایمنی بنای موردنظرتان به صورت کامل تامین خواهد شد، به همین دلیل بیشتر افراد برای ساختمان های قدیمی و نامطمئن ترجیح می دهند که بازسازی انجام دهند تا مشکلات را به صورت ریشه ای از بین ببرند.
بازسازی یا نوسازی، کدام یک را انتخاب کنم؟
در انتخاب هر یک از این روش ها ابتدا باید هدفتان را بررسی کنید. اگر هدفتان ایجاد تغییراتی کوچک بود، یعنی نیاز به نوسازی دارید. توجه به زمان مورد نیاز و بودجه نیز اهمیت دارد، چون در صورت عدم وجود بودجه کافی قطعا امکان انجام عملیات بازسازی وجود نخواهد داشت.
شما باید شرایط ساختمان راهمچنین بسنجید، مثلاً اگر بنا قدیمی و آسیب دیده بود، قطعا نوسازی دردی دوا نمی کند و فقط باعث اتلاف وقت، انرژی و هزینه می شود.
تفاوت بازسازی و نوسازی، نکته ای مهم در علم معماری
شناخت تفاوت بازسازی و نوسازی نکته ای مهم در علم معماری است که باید از آن اطلاع داشته باشید. اگر به عنوان یک معمار قصد دارید که وارد جامعه شده و مشغول به کار شوید، ابتدا باید فرق بازسازی و نوسازی را بدانید تا با انتخاب روشی مناسب مشکلات پروژه هایتان را از بین ببرید.
شما می توانید در این زمینه از کارشناسان حرفه ای کمک بگیرید که سال ها در حوزه معماری مشغول به فعالیت هستند. این افراد قطعاً اطلاعات دقیقتر و کاملتری در اختیارتان می گذارند که منجر به افزایش آگاهی تان خواهند شد.