سلامت و تندرستی

آیا امواج وای‌ فای باعث سرطان می‌شود؟

وای‌ فای، یک فناوری بی‌سیم است که برای اتصال اینترنت به تلفن همراه، لپ‌تاپ، و دیگر دستگاه‌های الکترونیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد. قطعا همین الان که در حال خواندن این مقاله هستید، به وای‌فای متصلید.

وای‌فای اطلاعات و داده‌ها را از طریق تشعشعات الکترومغناطیسی، نوعی انرژی، ارسال می‌کند. تابش باعث ایجاد نواحی به نام میدان‌های الکترومغناطیسی (EMF) می‌شود.

این فرضیه وجود دارد که ممکن است تشعشعات وای فای منجر به مشکلات مربوط به سلامتی از جمله سرطان شود. اما خوشبختانه فعلا هیچ خطری برای سلامت انسان وجود ندارد.

در ادامه قصد داریم در مورد فرضیه‌های علمی در رابطه با Wi-Fi و سرطان صحبت کنیم.

وای‌فای باعث سرطان می‌شود؟

فعلا هیچ پاسخ قطعی در رابطه با این موضوع در دست نیست؛ چراکه هیچ مدرک علمی دال بر سرطان‌زا بودن وای‌فای یا میدان‌های الکترومغناطیسی وجود ندارد.

در سال 2011، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC) اعلام کرد که ممکن است میدان‌های الکترومغناطیسی برای انسان‌ها سرطان‌زا باشند. این فرضیه توسط 30 دانشمندی که میدان‌های الکترومغناطیسی و سرطان را ارزیابی کردند ارائه شد.

تحقیقات مرتبط با میدان‌های الکترومغناطیسی و سرطان بسیار باهم تناقض دارند. مثلا، طبق نتایج حاصل از یک تحقیق در سال 2017، میدان‌های الکترومغناطیسی دستگاه‌های بی‌سیم باعث افزایش خطر گلیوما، نوعی تومور مغز، می‌شود. اما نتایج حاصل از یک مطالعه در سال 2018 حاکی از آن است که هیچ ارتباط واضحی بین میدان‌های الکترومغناطیسی و تومورهای مغزی وجود ندارد.

آیا امواج وای‌ فای سرطان زاست؟
آیا وای فای باعث سرطان می شود؟

مطالعات حیوانی

اکثر تحقیقاتی که در رابطه با میدان‌های الکترومغناطیسی و احتمال سرطان‌زا بودنشان انجام شده بر روی حیوانات بوده است و برای انسان‌ها قابل استناد نیست. گفته شده چیزی که منجر به سرطان می‌شود استرس اکسیداتیو است.

طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض Wi-Fi منجر به ایجاد استرس اکسیداتیو در رحم موش‌ها می‌شود.

بعلاوه، طبق نتایج حاصل از یک مطالعه حیوانی در سال 2018، Wi-Fi باعث کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانی که با استرس اکسیداتیو مبارزه می‌کنند، می‌شود.

مکانیسم‌های دخیل در این اثرات مشخص نیستند. بعلاوه، یافته‌های ذکر شده اصلا تایید کننده سرطان‌زا بودن وای‌فای نیستند. برای اثبات سرطان‌زا بودن تشعشعات وای فای نیاز به تحقیقات انسانی بیشتری است.

وای‌فای خطرات دیگری هم برای سلامتی دارد؟

از آنجایی که اکثر تحقیقات بر روی حیوانات انجام شده و در نتیجه نتایج قابل اعتماد و کافی نیستند، بنابراین مشخص نیست که آیا وای‌وای خطرات دیگری می‌تواند برای سلامتی بدن انسان داشته باشد یا نه.

در حال حاضر علم تایید می‌کند که وای‌فای باعث خطرات زیر می‌شود:

ناباروری در مردان

طبق نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده در سال 2015، محققان حرکت اسپرم بیش از 1000 مرد را مورد بررسی قرار دادند. پس از پاسخ شرکت کنندگان به سوالاتی در مورد استفاده از وای فای و تلفن همراه‌شان، محققان به این نتیجه رسیدند مردانی که از اینترنت بی‌سیم استفاده می‌کنند، در مقایسه با مردانی که از اینترنت سیمی استفاده می‌کنند، دچار کاهش تحرک اسپرم هستند.

البته این تحقیقات نیاز به بررسی‌های بیشتری دارد و اصلا نتایج ثابت و مکفی نیستند.

عملکرد شناختی

طبق نتایج حاصل از تحقیقات حیوانی در سال 2017، تشعشعات وای فای باعث ایجاد اختلال تشخیص در موش‌ها می‌شود. طبق نتایج حاصل از تحقیقات حتی ممکن است تشعشعات ساطع شده از وای فای منجر به بیماری‌های عصبی و عملکرد مغز در موش‌ها شود.

اما باز هم لازم به ذکر است که این شواهد برای نمونه انسانی قابل اعتماد نیستند و نیاز به تحقیقات انسانی بیشتری است.

سلامت قلب

طی تحقیقاتی که بر روی خرگوش‌ها انجام شد، ریتم قلب و فشار خون آنها توسط تشعشعات وای‌فای تغییر کرد. شاید این نشان دهنده تاثیر وای‌فای بر قلب باشد، اما همچنان نیاز به تحقیقات انسانی بیشتری در باره این موضوع است.

ادعاهای نادرست راجع به خطرناک بودن وای‌فای برای سلامتی

با افزایش نگرانی‌ها در مورد خطرات احتمالی وای‌فای، ادعاهای متعددی در مورد اثرات آن بر سلامتی وجود دارد.

طبق این ادعاها، وای‌فای باعث ایجاد خطراتی همچون موارد زیر می‌شود:

  • اوتیسم
  • مشکلات پوستی
  • سردرد
  • درد
  • سرگیجه
  • حالت تهوع
  • خستگی
  • تپش قلب

اما هیچ مدرک معتبر و علمی دال بر اثبات این موضوع وجود ندارد.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا