پزشکی و سلامت

با اختلال خواب کودکان چه کنیم؟ چرا کودک نمی خوابد؟

با اختلال خواب کودکان چه کنیم؟ چرا کودک نمی خوابد؟

انواع اختلال‌های خواب در کودکان شامل بی‌خوابی، پرخوابی، اختلالات تنفسی وابسته به خواب، دندان‌قروچه، کابوس و هراس شبانه و اختلال شب‌گردی است. این اختلالات می‌توانند در اثر بیماری‌های جسمی یا اختلالات روانی، عوامل ژنتیکی، عوامل استرس‌زای محیطی و مشکلات روانی به‌وجود بیایند که حدود 20 تا 30 درصد کودکان در مرحله‌ای از رشد خود این اختلالات خواب را تجربه می‌کنند. سیکل خواب كودكان در سنين مختلف متفاوت است و در بیشتر موارد والدين به دليل ناآشنايي با اين موضوع كودک خود را دچار بي‌خوابی می‌دانند و از پزشک درخواست تجويز داروی خواب آور می‌کنند. سیکل خواب كودكان در زمان نوزادی به‌طوركامل با اطفال بزرگ‌تر متفاوت است و يك نوزاد، اكثر اوقات روز را در خواب به‌سر مي‌برد. گاهي اوقات مادر با ناديده‌گرفتن چرت‌زدن‌هاي نوزاد در روز، آن‌ها را جزو خواب وي به‌حساب نياورده و او را بی‌خواب یا بدخواب تصور می‌کند. گاهي اوقات دليل بی‌قراری، بدخوابی و گريستن‌هاي نوزاد ناآشنايی مادر با طرز صحیح شيردادن وی و حفظ نظافت جسماني‌اش است كه با رفع اين مشكلات خواب وی منظم می‌شود.

حل نشدن استرس روزانه کودک، عامل ایجاد مشکل در خوابیدن است

يكي از مسائل ايجاد مشكل در خواب كودكان حل‌نشدن استرس‌های روزانه آنان است كه با همراهی اين مشكلات به رختخواب، وی دچار كابوس شبانه يا وحشت شبانه می‌شود. اختلال خواب می‌تواند نشانه بیماری‌هایی مانند افسردگی در كودک و بيماري‌هاي جسمی ازجمله اختلالات تيروئيدی و خونی باشد که اختلال خواب را در کودک ایجاد می‌کند؛ بنابراین والدین باید توجه کنند اگر بروز این اختلالات به مدت سه هفته و بیشتر و به‌صورت مداوم تکرار شود و این اختلالات در یکی از عملکردهای روزانه، فعالیتی و تحصیلی کودک مشکل ایجاد کند، به‌گونه‌ای که کودک در طول روز خواب‌آلوده باشد، والدین باید در جهت درمان آن به‌سرعت اقدام  کنند.

 درمان اختلال خواب در کودکان

هرکدام از انواع اختلالات خواب درمان خاصی دارند؛ اما به‌طور کلی باید گفت زمانی مشخص و مناسب را برای خواب فرزندان انتخاب کنید. به اطفال خود اجازه دهید که آزادانه و تنها بخوابند. اگر آن‌ها سروصدا کردند، به‌سرعت با آن‌ها برخورد نکنید و البته در کنار این عمل آن‌ها را تنها نگذارید و محیط اطراف را ساکت نگه دارید. این امر می‌تواند به کودک یاد دهد که شب با روز متفاوت است و او باید شب‌هنگام استراحت کند.
یکی از اصول اساسي درمان اختلالات خواب «استقلال‌آموزي» به كودك است تا بتواند به‌طور مستقل و بدون كمك و حضور والدين با آرامش به خواب برود که البته نوشیدن یک لیوان شیر ولرم یا شیر موز قبل از خواب سبب ایجاد خواب راحت برای کودک می‌شود. والدين بايد توجه داشته باشند كه اختلالات خواب به‌طورمعمول با افزايش سن كاهش پیدا می‌کند و با به‌کارگیری توصيه‌هاي روان‌شناس و روان‌پزشکان در این زمینه می‌توان رفع اختلال خواب آنان را تسريع کرد و درصورتی‌که این راهکارها موثر نبود، روان‌درمانی و درمان‌رفتاری گزینه‌های مناسبی برای درمان هستند که از ميان روش‌هاي مختلف درمان اختلالات خواب كودكان، چهار روش «دارودرمانی»، «روان تحليلگری»، «خانواده‌درمانی» و «رفتاردرمانی» روش‌های موفق‌تری هستند.

اختلال خواب در کودکان
با اختلال خواب کودکان چه کنیم؟ چرا کودک نمی خوابد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا