پزشکی و سلامت

آلزایمر

درمان‌های غیر دارویی آلزایمر

بروز بیماری آلزایمر را تاکنون تحت مجموعه‌ای از عوامل ژنتیکی و محیطی می‌دانند؛ ولی اینکه چگونه آلزایمر به وجود می‌آید و چگونه می‌توان از بروز آن جلوگیری کرد در دست تحقیق و بررسی است.

عواملی همچون سطح بالای هموسیستئین در خون، کمبود اسیدهای چرب امگا-۳، مصرف کم میوه و سبزیجات، آلاینده‌های زیست‌محیطی و تماس با رادیکال‌های آزاد، سبک و شیوۀ زندگی نادرست و بسیاری از عوامل دیگر بستر ابتلا به این بیماری را فراهم می‌کنند؛ ولی بسیاری از تحقیقات بیانگر ارتباط بین رژیم غذایی با بروز یا پیشرفت این بیماری است.

همیشه ثابت شده داشتن رژیم غذایی مناسب می‌تواند از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کند و در اصل با مصرف غذاهای سالم از داروهای شیمیایی بی نیاز خواهیم بود و غذا نقش همان دارو را ایفا می‌کند. در ادامه به ویتامین‌ها و مواد مغذی اشاره می‌کنیم که نقش اساسی در پیشگیری و درمان این بیماری دارند.

همان‌طور که بارها در مجلات معتبر شنیده‌ایم رژیم غذایی شامل انواع میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، ماهی، روغن زیتون، برخی فراورده‌های لبنی و گوشت و مرغ آن هم به میزان کم است؛ به همین جهت خطر ابتلای مردم این مناطق به بیماری آلزایمر بسیار کم است. لازمه مصرف این غذاها کاهش اسیدهای چرب اشباع‌شده (روغن‌های سرخ کردنی و روغن جامد) و مصرف بیشتر آنتی‌اکسیدان‌ها و ویتامین‌های گروه B است.

خاصیت آنتی‌اکسیدان‌ها مبارزه با رادیکال‌های آزاد است. رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری هستند که محصول سوخت‌وساز خود بدن انسان بوده و باعث پیری زودرس می‌شوند و سلول‌های بدن را از بین می‌برند؛ پس برای کاهش تماس با رادیکال‌های آزاد، کمتر در برابر آلاینده‌های زیست‌محیطی قرار بگیرید و از مصرف دخانیات دوری کنید.

ویتامین E، ویتامین C، بتاکاروتن و فلاونوئیدها و توت‌ها، سبزیجات با برگ سبز تیره و سبزیجات نارنجی رنگ، آجیل‌ها و لوبیاها و زغال‌اخته، چای سبز، خوردن سبزیجات غنی از فولات و در کل خانواده ویتامین‌های B می‌تواند به حذف بسیاری از این مواد کمک کند، موادی که زمینه ساز بیماری آلزایمر هستند.

ورود به محدوده سالخوردگی نیز می‌تواند شروعی برای این بیماری باشد. باید برای رسیدن به این سن به نوعی برای سلامت مغز سرمایه‌گذاری کرد. این سرمایه‌گذاری باید از هم اکنون آغاز شود.

فراموش نکنیم استفاده از داروهای متعدد و بعضاً خودسرانه، مصرف مواد مخدر، مصرف غذاهای حاوی کلسترول بالا، بی‌تحرکی و ورزش‌نکردن، فشارهای روحی و روانی مداوم و روزمره که بیشتر قابل کنترل است، همه و همه می‌تواند زمینه‌ساز کاهش عملکرد مغز در سنین سالخوردگی و چه بسا پایین‌تر از آن باشد.

باید به این نکته مهم توجه داشته باشیم که اولین نشانه‌های کاهش عملکرد نورون‌های عصبی و سرعت و انتقال رشته‌های عصبی حدود ۳۰سالگی شروع و در ۴۰سالگی آرام‌آرام تخریب سلول‌های مغزی آغاز می‌شود.

هرچند فراموشی در برخی موارد برای هرکسی پیش می‌آید، ولی مشکل از آنجا آغاز می‌شود که این فرایند اتفاقی، دائمی می‌شود. جدای از رعایت اصول مصرف مواد غذایی مفید باید به ورزش روزانه توجه بسیار زیادی داشته باشیم، ورزشی که برای مغز نیز ضروری است و تنها مختص عضلات و ماهیچه‌های دست و پا نیست. ماهیچه‌های مغزی نیز برای سالم‌ماندن و داشتن عملکرد بهتر نیاز به ورزش دارند.

پیاده‌روی با سرعت بسیار بالا برای مدت پانزده دقیقه یکی از ورزش‌های مفید برای این منظور است؛ به نحوی که در دقیقه پنجم پیاده‌روی سعی کنید مجموعه کلماتی را به همراه دوستان بر زبان بیاورید و پس از اتمام پیاده‌روی آن‌ها را به‌خاطر بیاورید و تکرار کنید. افرادی که هر روز پیاده‌روی می‌کنند یا می‌دوند کمتر احتمال دارد به آلزایمر مبتلا شوند.

یکی از عوامل مهم برای بهبود عملکرد مغز، اکسیژن‌رسانی به‌موقع به مغز است که این عمل مهم توسط قلب با پمپاژ مداوم انجام می‌شود؛ پس داشتن قلب سالم برای مغز سالم ضروری است که با رعایت این موارد اساسی و نه چندان مشکل مهیا می‌شود، یعنی عدم استفاده از چربی‌های اشباع مانند روغن‌های سرخ کردنی و روغن جامد، کنترل فشارخون با مواد غذایی کم‌نمک و عاری از چربی، ورزش متوالی و مداوم که به سلامت قلب و درنهایت سلامت مغز کمک خواهد کرد.

همان‌طور که از قدیم نیز به ما آموخته‌اند که عقل سالم در بدن سالم است، باید بدانیم هرقدر بدن سالم‌تر باشد احتمال سلامت مغز در آینده بیشتر خواهد شد. ماهیچه‌های مغزی در اصل با تفکر و مطالعه تقویت می‌شوند. بیشتر پژوهشگران و دانشمندان و افرادی که در مشاغل نظارتی و مدیریتی شاغل هستند کمتر از سایرین به بیماری آلزایمر دچار می‌شوند و علت آن داشتن چالش‌های ذهنی و تمرکز آنی در بسیاری از فعالیت‌هاست.

هر چه بیشتر از ذهن استفاده و مطالب تکرار یا به دیگران آموزش داده شود سلامت مغز تضمین خواهد شد؛ البته همه اینها به شرط رعایت زنجیره‌ای از موارد گفته‌شده ازجمله مواد غذایی سالم و دوری از آلاینده‌های محیطی است.

دلیل اصلی ابتلا به بیماری آلزایمر هنوز شناخته نشده است، البته برخی از عواملی که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد عبارتند از:

  1. افزایش سن
  2. سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری آلزایمر،آسیب‌دیدگی‌های شدید سر در گذشته عوامل مربوط به سبک زندگی و عوارضی که به دلیل بیماری‌های قلبی عروقی ایجاد می‌شوند.

پپشگیری از آلزایمر

  1. فعالیت فیزیکی داشته باشید و ورزش کنید.تعاملات اجتماعی داشته باشید.از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. به اندازه کافی بخوابید.
  2. استرس را کنترل کنید.هن خود را تحریک کنید: چیز تازه‌ای یاد بگیرید. تمرین حفظ کردن را انجام دهید.

مجله اینترنتی زندگی سالم

 

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا