پزشکی و سلامت

آبله‌ مرغان بزرگسالی‌‌ خطرناک است ؟







Normal
0




false
false
false

EN-US
X-NONE
AR-SA






































































































































































ابله مرغان

کمتر کسی است که با دیدن صورتی پر از دانه‌های قرمزرنگ و ملتهب، یاد آبله مرغان نیفتد و دلهره ابتلا به آن را نداشته باشد. حالا هر چقدر هم که بدانیم این بیماری قابل درمان است، اما اگر در کودکی به آن مبتلا نشده باشیم، آن‌قدر نامش برایمان آزاردهنده می‌شود که باز هم از ابتلا به‌آن هراس داریم.نام دیگر آبله مرغان بیماری واریسلاست؛ یک بیماری عفونی ویروسی که اغلب خفیف بوده و با بثورات جلدی، خارش دار و تب خفیف دیده می شود.دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی با ارائه این توضیح در گفت وگو با جام جم در مورد دانه های شایع که هنگام آبله مرغان روی بدن ظاهر می شود، می گوید: این بثورات به صورت دانه های آبدار است.علائم و نشانه های بیماری بعد از یک دوره کمون اولیه دو تا سه هفته ای بروز می کند و شامل تب و سردرد خفیف است که چند ساعت بعد از بروز بثورات جلدی ایجاد می شود که گاهی به تاول هم می انجامد.آبله مرغان، بیماری شایع دوران کودکی است و به طور عمده در کودکان زیر 10 سال و در اواخر زمستان و اوایل بهار مشاهده می شود، اما در سال های اخیر کودکان در 10 سال اول زندگی به این بیماری مبتلا نمی شوند، به دلیل این که خانواده ها کم جمعیت تر شده اند و تماس های کودکان با هم کمتر شده است. پس کسانی که تا ده سالگی به آبله مرغان مبتلا شوند اگر بعد از بیست سالگی با بیمار آبله مرغانی در تماس باشند، حتما به این بیماری دچار می شوند. برای همین است که در سال های اخیر وفور موارد آبله مرغان را در بزرگسالان بیشتر مشاهده می کنیم.

خودش خوب می شود؟

به عقیده متخصصان، نکته مهم این است که آبله مرغان یک بیماری خود محدودشونده است و در عرض یک هفته تا 10 روز کاملا بهبود می یابد و هر چه سن ابتلا به آبله مرغان کم باشد، شدت این بیماری کاهش پیدا می کند.دکتر مردانی در این باره مثالی می زند: شاید مادری که کودکش در پنج سالگی مبتلا شده، نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشد، ولی اگر همان کودک در هجده سالگی آبله مرغان بگیرد، آنقدر علائمش شدید است که حتما باید به بیمارستان برود. این بیماری با وجود این که خودمحدودشونده و قابل بهبود است، ولی گاهی عوارضی دارد که منجر به بستری شدن فرد در بیمارستان می شود.

عوارض دیگر

علاوه بر زونا، یکی از عوارض این بیماری در بزرگسالان، عفونت ثانویه است که به علت باکتری استرپتوکوک و استافیلوکوک بر اثر خارش پیدا کردن ضایعات بثوری ایجاد می شود.دکتر مردانی با بیان این جملات توضیح می دهد: عارضه دیگر، سینه پهلو یا پنومونی است. در برخی از موارد هم در مغز التهاب ایجاد می شود.از سوی دیگر، این بیماری در بزرگسالان به اختلالاتی در مخچه منجر می شود، به طوری که مبتلایان دو هفته بعد از بیماری تلوتلو می خورند؛ چراکه مخچه مرکز تعادل بدن است، اما خوشبختانه این عارضه با درمان سرپایی بهبود می یابد.فقط در افرادی که نقص ایمنی دارند، آبله مرغان در بعضی موارد به مرگ منجر خواهد شد. البته این علائم در سنین پایین خیلی بعید است که بروز کند.با این حال توصیه می شود، افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی هستند، مثلا کورتون با دوز بالا مصرف می کنند یا شیمی درمانی می شوند یا بیماران مبتلا به ایدز در صورت ابتلا به آبله مرغان به بیمارستان بروند.

آبله مرغان کور نمی کند

به گفته دکتر مردانی، یکی از باورهای غلط درباره بیماری این است که آبله مرغان مبتلایان بزرگسال را کور می کند، در حالی که آنها این بیماری را با آبله اشتباه گرفته اند و آبله هم سال هاست در جهان ریشه کن شده است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

حال پرسش این است که چه زمانی فرد مبتلا به آبله مرغان باید به پزشک مراجعه کند؟ دکتر مردانی در این باره توضیح می دهد: توصیه شده است علاوه بر بیماران یاد شده اگر فرد مبتلا دچار سرفه، تشنج، تنفس سریع، خواب آلودگی غیرطبیعی یا تعادل نداشتن در راه رفتن شد، حتما به پزشک مراجعه کند. بخصوص اگر تب بیمار بالا باشد یا ضایعات و بثورات پوستی او رنگ تیره پیدا کند، این مراجعه ضروری است، چراکه احتمال عفونت وجود دارد.

دارودرمانی نیاز نیست مگر

به گفته این متخصص عفونی، با مراجعه به پزشک اگر فرد عفونت ثانویه نداشته باشد اصلا احتیاجی به دارودرمانی ندارد و معمولا درمان در چنین شرایطی حمایتی است.در کودکان زیر هشت سال، معمولا درمان ضدویروس پیشنهاد نمی دهیم چون خود به خود بهبود می یابند ولی در افراد بالای 18 سال حتما از داروی ضدویروس «آسیکلوویر» استفاده می کنیم. این دارو به مدت هفت روز با دوز 800 میلی گرم و پنج بار در روز باید مصرف شود.دکتر مردانی تاکید می کند: ثابت شده اگر بیمار مبتلا به آبله مرغان این دارو را مصرف کند، چند فایده دارد، ازجمله این که دوره بیماری اش را کوتاه می کند، دوم این که علائم بیماری را به حداقل می رساند و سوم این که از انتشار ثانویه این بیماری به افراد دیگر جلوگیری می کند. یعنی از نشر ویروس های بثورات جلدی پیشگیری می کند و در صورت تب بالا باید از استامینوفن استفاده شود. همچنین مبتلایان نباید به هیچ وجه از آنتی بیوتیک استفاده کنند مگر زمانی که بثورات پوستی عفونی شده باشد.

برای رهایی از شر خارش

اما توصیه دکتر مردانی برای کاهش خارش دانه های آبدار در این بیماران این است: اگر مبتلایان خارش دارند، از داروهای ضدخارش باید استفاده کنند. داروهایی هم وجود دارد که دانه های روی بدن را خشک می کند. حمام کردن در فواصل نزدیک نیز به این افراد توصیه می شود به شرط این که از لیف یا کیسه استفاده نشود.

سلامت نیوز.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا