سلامت و تندرستی

5 راهکار خانگی برای کاهش سرفه و خشکی قفسه سینه

سرفه و ایجاد خشکی یا خس خس در قفسه سینه از مشکلات شایعی است که بسیاری از ما حداقل چند باری تجربه کرده‌ایم. این مشکل می‌تواند در اثر تحریک گلو و حساسیت، سرماخوردگی و آنفولانزا و یا مشکلات تنفسی و ویروسی به وجود بیاید و همانطور که می‌دانید بسیار هم آزاردهنده است. در این مقاله به تعدادی از درمان‌های خانگی برای کاهش سرفه اشاره کرده‌ایم که می‌توانید بدون نیاز به مراجعه به پزشک انجام دهید و تا جای ممکن میزان تحریک گلو و سرفه را کمتر کنید.

۱. رطوبت را بالا نگه دارید

در مورد سرفه و خشکی قفسه سینه، یکی از بهترین راه‌ها مرطوب نگه داشتن گلو و سینه است. برای این کار می‌توانید از راه‌های مختلفی استفاده کنید:

میزان زیادی آب بنوشید

نیازی به گفتن نیست که بهترین راه برای مرطوب نگه داشتن گلو و سینه نوشیدن آب به میزان کافی است. حتما شما هم تجربه کرده‌اید که هنگام مراجعه به دکتر به شما گفته می‌شود به میزان زیاد مایعات مصرف کنید و نوشیدن آب هم در همین دسته قرار می‌گیرد. نوشیدن آب کم سبب می‌شود خلط گلو غلیظ‌تر شود و در مورد سرفه‌های خشک نیز گلو بیشتر اذیت می‌شود.

از بخور استفاده کنید

یکی دیگر از راه‌ها برای افزایش میزان رطوبت استفاده از بخور است، مخصوصا اگر در محیط‌های خشک زندگی می‌کنید. خشک بودن هوا می‌تواند سبب ایجاد مشکلات تنفسی از جمله سرفه شود. از طرف دیگر مرطوب نگه داشتن هوا می‌تواند به پاکسازی و رقیق شدن مخاط نیز کمک کند و از همین طریق نیز باعث کاهش سرفه شود.

دوش آب گرم بگیرید

اگر دستگاه بخور در خانه ندارید اصلا نگران نباشید. خیلی راحت می‌توانید به حمام بروید و از بخار ایجاد شده در حمام برای تنفس بهتر استفاده کنید. این بخار آب نیز دقیقا مانند بخور می‌تواند تنفس را راحت کند و اصطلاحا گلو را نرم می‌کند. البته که دوش آب گرم به ریلکس کردن ذهنی و فیزیکی هم کمک می‌کند پس آن را دست کم نگیرید.

۲. داروهای گیاهی

داروهای گیاهی و به طور کلی کمک گرفتن از طب سنتی و گیاهان مختلف یکی دیگر از راه‌های رایج درمان بیماری‌های غیر مزمن از جمله سرفه و سینه درد در خانه است که در ادامه مهم‌ترین آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

ریشه گل ختمی

از زمان های قدیم از برگ و ریشه گیاه گل ختمی برای درمان سرفه و گلو درد استفاده می‌شده و هنوز هم این گیاه بسیار پرکاربرد است. این گیاه اثری تسکین دهنده روی بافت‌های تحریک شده گلو و سینوس‌ها دارد و با توجه به خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می‌تواند سرفه را کاهش دهد. گل ختمی همچنین حاوی موسیلاژ است که تحریک گلو را کاهش می‌دهد. این گیاه را می‌توانید به صورت دمنوش یا درون کپسول مصرف کنید و بهتر است تنها بزرگسالان از این گیاه دارویی استفاده کنند.

آویشن

آویشن یکی دیگر از گیاهان دارویی است که قرن‌هاست از آن به عنوان دارویی برای درمان سرفه و حساسیت گلو استفاده می‌شود. این گیاه حاوی ترکیبات فلاونوئیدی است که خواص ضد التهاب دارند. تحقیقات روی بیماران مبتلا به برونشیت حاد نشان می‌دهد که آویشن می‌تواند در تسکین سرفه‌های حاصل از این بیماری موثر واقع شود. این گیاه را نیز می‌توانید به صورت دم کرده و دمنوش مصرف کنید، همچنین در بسیاری از شربت‌های سرفه نیز به کار می‌رود.

عصاره گیاه پیچک

عصاره برگ پیچک از گذشته برای درمان انواع بیماری‌های تنفسی و سرفه مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این گیاه به رقیق شدن مخاط کمک می‌کند و به نوعی خلط آور است که سبب می‌شود مجرای تنفسی باز شده و بیمار راحت‌تر نفس بکشد و کمتر سرفه کند. این گیاه به عنوان ماده فعال در بسیاری از شربت‌ها و داروهای استفاده می‌شود،‌ به عنوان مثال با  خرید شربت برونشی پرت سافت بیونوریکا می‌توانید این عصاره را در مواد تشکیل دهنده مشاهده کنید.

زنجبیل برای کاهش سرفه و خشکی قفسه سینه
زنجبیل برای کاهش سرفه و خشکی قفسه سینه

زنجبیل

زنجبیل نیازی به معرفی ندارد. این ماده در بسیاری از درمان‌های سنتی برای انواع مشکلات از ناراحتی‌های معده گرفته تا درمان سرفه مورد استفاده قرار می‌گیرد. چای زنجبیل و دمنوش آن یکی از بهترین انتخاب‌ها برای گرم کردن گلو و از بین بردن خشکی و مخاط است. البته دقت کنید که از زنجبیل نباید بیش از اندازه استفاده کنید زیرا در این صورت ممکت است مشکلاتی از قبیل دل‌درد و سوزش سر دل را ایجاد کند.

ریشه شیرین بیان

شیرین بیان نه تنها یک داروی مفید برای تسکین سرفه است، بلکه اغلب به عنوان یک گیاه ضد ویروسی قوی نیز معرفی می‌شود. این گیاه عطر و طعم قوی دارد، بنابراین بسیاری از مواقع در مقادیر کم با گیاهان دیگر ترکیب می‌شود تا بهتر عمل کند. شیرین بیان بسیار محرک است، بنابراین بهتر است از مصرف آن در نزدیکی زمان خواب اجتناب کنید و البته از این عصاره نیز نباید بیش از حد استفاده کنید.

۳. روغن‌های ضروری

روغن‌های ضروری یا در واقع essential oils به روغن‌های ارگانیک و گیاهی گفته می‌شود که اغلب خواص دارویی و شفابخش دارند. این روغن‌ها غلیظ و معطر هستند و تعدادی از آن‌ها برای درمان سرفه نیز کاربرد دارند:

روغن اکالیپتوس

معروف‌ترین روغنی که برای درمان سرماخوردگی و سرفه مورد استفاده قرار می‌گیرد روغن اکالیپتوس است. خود عصاره اکالیپتوس در اکثر داروهای صرفه و برای باز کردن مجرای تنفسی کاربرد دارد. این ماده حاوی عوامل ضد التهاب و ضد باکتریایی است که برای درمان سرفه‌های مرطوب نیز مفید است.

روغن رزماری

ماده‌ی فعال موجود در این روغن سینئول است که در روغن اکالیپتوس نیز موجود است، بنابراین همان خواص قبل را می‌توانید از این ماده نیز انتظار داشته باشید. روغن رزماری با توجه به خواص متعددی که برای پوست و مو نیز دارد به راحتی قابل دسترس است.

روغن نعناع

روغن نعناع حاوی منتول است که می‌تواند در تسکین سرفه مفید واقع شود. البته خود نعناع و دمنوش آن نیز خواص آرامش‌بخشی برای سرفه دارد و به طور کلی گیاهی مفید در درمان سرفه است. این ماده می‌تواند از تحریک گلو بعد از سرفه جلوگیری کرده و از ادامه‌دار شدن سرفه‌ها جلوگیری کند.

نحوه‌ استفاده از روغن‌های ضروری

روغن‌های ضروری را می‌توان به روش‌های مختلفی استفاده کرد که یکی از آن‌ها مالیدن آن‌ها روی پوست است. دقت کنید که این اسانس‌ها و روغن‌ها در شکل کاملا خالص خود گاهی بیش از حد قوی هستند. به همین دلیل هم باید آن‌ها را قبل از استفاده به کمک روغن‌های حامل (مانند روغن زیتون یا بادام) رقیق کنید. روش دیگر استنشاق روغن یا اسانس مد نظر است که در این صورت نیازی به رقیق سازی با روغن نیست. در این روش باید روغن را درون آب ریخته و آن را درون دستگاه بخور قرار دهید. سپس بخار حاصل را استنشاق کنید و از آن برای تسکین گلو استفاده کنید.

عسل برای کاهش سرفه
راهکار خانگی برای کاهش سرفه و خشکی قفسه سینه

۴. عسل یکی از بهترین درمان‌های خانگی

عسل بدون شک یکی از بهترین درمان‌های خانگی است که می‌توانید برای سرفه و درد گلو مورد استفاده قرار دهید. این ماده دارای خواص آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریال و ضد التهاب است که می‌تواند گلو را آرام کرده و میزان سرفه را کاهش دهد. می‌توانید برای گرفتن نتایج بهتر، عسل را در دمنوش‌های گیاهی که در این مقاله معرفی کردیم حل کرده و میل کنید و یا آن را با آب لیمو و آب گرم ترکیب کنید.


همچنین بخوانید: بهترین روش درمان سرفه های معمولی روش درمان خانگی است!


۵. استفاده از دارو‌های بدون نسخه برای درمان سرفه

در نهایت می‌توانید برای تسریع درمان سرفه و خشکی قفسه سینه از دارو استفاده کنید اما لزوما نیازی به مراجعه به پزشک ندارید. داروهای زیادی به صورت شربت وجود دارد که نیازی به نسخه ندارد و با کمترین عوارض جانبی می‌توانید آن‌ها را تهیه کرده و استفاده کنید. برخی از این داروها سرکوب کننده سرفه هستند مانند دکستروفان، بسیاری از این شربت‌ها نیز منشا گیاهی دارند. اگر به دنبال یک شربت کاربردی برای درمان سرفه می‌گردید خرید شربت برونشی پرت سافت بیونوریکا را پیشنهاد می‌کنیم. این شربت حاوی عصاره آویشن و برگ پیچک است و خاصیت خلط‌آور و رقیق کننده مخاط دارد بنابراین گزینه‌ای عالی برای سرفه‌های تر است.

جمع بندی

سرفه و درد گلو می‌تواند گاهی بسیار آزاردهنده شود، از ایجاد اختلال در خواب گرفته تا تنگی نفس و در مداوم در گلو. راهکارهای بسیار متنوعی برای کاهش این مشکل وجود دارد که بسیاری از آن‌ها خانگی هستند و خودتان نیز به راحتی می‌توانید آن‌ها را انجام دهید. مهم این است که در درجه اول نوع سرفه خود (تر یا خشک)‌ را تشخیص دهید و سپس با انتخاب درمان مناسب با توجه به شرایط خود می‌توانید میزان سرفه را کم کرده یا کلا از بین ببرید.

تولید محتوای این رپورتاژ توسط مجله اینترنتی زندگی سالم صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا