اجتماعی

تخلف های فراگیر عطاری ها(Grocery) را فراگرفته است!

تخلف های فراگیر عطاری ها(Grocery) را فراگرفته است!

از سفیدی موها و پوست نسبتا چروکش می توان حدس زد که حدودا شش دهه از زندگی اش گذشته است.می‌گوید عطاری شغل آبا و اجدادیمان است و همه شهر، خانواده ما را می‌شناسند.برای هر دردی یک دارو تجویز می کند و برای خودش دکتری است.می گوید بیشتر از همه در داروهای لاغری و درمان درد معده تبحر دارم و هیچکس تا به حال از تجویزهایم ناراضی نبوده. اسم پزشکان متخصص که می آید، ترش می کند و می گوید:آنها فقط داروهای شیمیایی تجویز می کنند که ممکن است یک بیماری را خوب کند، اما عوارضش صدها درد جدید به بیمار اضافه می کند.من خودم 60 سال از خدا عمر گرفته ام،اما هیچوقت به پزشک مراجعه نکردم و تا حالا هم ضرری ندیده ام.

تجویز غیرقانونی دارو در عطاری ها، حالا به یکی از چالش های نظام سلامت کشور تبدیل شده،مردم به دلایل مختلف از باور به گیاهی بودن و بی ضرر بودن این داروها گرفته تا هزینه کمتر آنها نسبت به داروهای شیمایی برای درمان بیماری ها به عطاری ها مراجعه می کنند و بازار عطارها روز به روز بیشتر رونق پیدا می کند.رونقی که به اعتقاد کارشناسان، زنگ خطری را به صدا درآورده است.

تخلف ها فراگیر در عطاری ها

در این راستا چند روز قبل مدیرکل نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو گفته بود: متأسفانه یکی از تخلفات فراگیری که در برخی عطاری‌ها وجود دارد، تجویز و ارائه دارو است که در دو مقوله سقط جنین و ترک اعتیاد نیز فراگیرتر شده است. امیر حسین جمشیدی اظهار کرد: سر و سامان دادن به وضعیت عطاری‌ها، یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که سازمان غذا و دارو با جدیت تمام کمر به آن بسته است. وی ادامه داد: این برنامه ریزی‌ها در حالی صورت گرفته که به‌خوبی می‌داند چنین فعالیت‌هایی بدون همکاری و تعامل سایر ارگان‌های مرتبط، چندان مؤثر نخواهد بود. جمشیدی افزود: متأسفانه یکی از تخلف ها فراگیری که در برخی عطاری‌ها وجود دارد، تجویز و ارائه دارو است که در دو مقوله سقط جنین و ترک اعتیاد نیز  فراگیرتر شده. این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: اشتباه نخست این مراکز، عرضه غیرمجاز و دخالت فروشندگانش در امر درمان است که خود جرم بالایی محسوب می‌شود و ایراد دوم که بر کار آنها وارد است، ارائه خود داروهاست که بدون اطمینان به اصالتشان در مکانی غیر از داروخانه می‌فروشند. مدیرکل نظارت بر فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، تأکید کرد: مصرف داروهای غیرمجاز سقط جنین، ممکن است باعث ایجاد شوک در فرد مصرف‌کننده شود؛ کما اینکه در مواردی حتی منجر به مرگ نیز می‌شود؛ علاوه بر این مصرف داروهای غیرمجاز سقط جنین می‌تواند باعث خونریزی شدید، پارگی رحم و حتی ناباروری دائم در فرد مصرف ‌کننده شود.

انتقاد از تجویز غیرقانونی دارو در عطاری ها

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با انتقاد از تجویز غیرقانونی دارو در عطاری‌ها، بر لزوم شناسایی متخلفان و معرفی آنها به مقامات قضایی از سوی وزارت بهداشت تاکید کرد.
همایون هاشمی در رابطه با فروش داروهای سقط جنین و ترک اعتیاد در عطاری ها، گفت:فروش دارو در عطاری ها غیرقانونی است و به هیچ عنوان نباید به آنها اجازه چنین کاری داده شود؛ نظارت بر عطاری‌ها باید به صورت دقیق و حساس انجام شود تا اعتماد مردم از این طریق حاصل شود.
نماینده مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه عطاری ها به هیچ عنوان نباید در فروش دارو مداخله داشته باشند،تصریح کرد: عطاری ها تنها مجاز به فروش گیاهان دارویی هستند و از آنجایی که از تخصص‌های لازم برای عرضه و فروش دارو برخوردار نیستند، تحت هیچ شرایطی نباید اقدام به فروش دارو کنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با یادآوری اینکه تنها پزشکان مجاز به تجویز دارو هستند، گفت: به غیر از داروهای بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن و آسپرین که از داروخانه ها می توان آنها را تهیه کرد،مابقی داروها باید توسط پزشک تجویز شوند.
هاشمی با انتقاد از اینکه عرضه و فروش دارو از سوی عطاری ها غیرقابل گذشت است، بر لزوم نظارت مداوم وزارت بهداشت بر عملکرد این مراکز تاکید کرد و افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید به وظیفه قانونی خود به عنوان متولی سلامت عمل کرده و بازرسی و پایش مناسبی را در این رابطه داشته باشد و متخلفان را به مقامات قضایی معرفی کند؛ البته نظارت ها باید دائمی باشد، نه مقطعی.
وی با بیان اینکه برای برخورد با عطاری های متخلف، کمبود قانون نداریم، تصریح کرد: مقابله با تخلفات عطاری ها نیازمند عزم و اراده جدی وزارت صنعت، معدن و تجارت و همچنین وزارت بهداشت است که باید نظارت بیشتری را بر روند فعالیت عطاری‌ها داشته باشند.
این نماینده مردم در مجلس دهم، فروش داروهای ترک اعتیاد در عطاری ها را زنگ خطری جدی دانست و  در رابطه با تاسیس داروخانه های گیاهی، گفت: داروخانه های گیاهی، فرآیندی علمی است و علیرغم آنکه بستر قانونی وجود دارد، اما عملا شاهد راه‌اندازی این مراکز نیستیم؛ البته کمیسیون بهداشت هم در این رابطه اظهارنظری نکرده، اما در نشستی که با مسئولان وزارت بهداشت و داروسازان داشتیم، مقرر شد تعیین تکلیف شود.
نماینده مردم میاندوآب، شاهین دژ و تکاب در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: ضوابطی که بر داروخانه‌ها حاکم است، باید بر داروخانه‌های مذکور هم مترتب باشد؛ یعنی مسئول فنی آن حتما باید داروساز باشد و بر اساس فرآیندهای پزشک محور و معالجه محور دارو تجویز شود.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه تاسیس داروخانه های گیاهی نیازمند بررسی بیشتر است،تصریح کرد: تاسیس داروخانه های گیاهی می تواند در سروسامان دادن به وضعیت نامطلوب عطاری ها موثر باشد.

تخلف فراگیر عطاری ها
تخلف های فراگیر عطاری ها(Grocery) را فراگرفته است!

حسن حسینی- دفتر روزنامه نسل فردا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا