آمار مرگ و میر بالا به دلیل آلودگی هوا/نقش آلودگی در مرگ و میر
آمار مرگ و میر بالا به دلیل آلودگی هوا/نقش آلودگی در مرگ و میر
رابطه معنادار افزایش مرگ و میر و روزهای آلوده
در مطالعه مسعود فشکی،کارشناس مهندسی بهداشت محیط در خصوص تحقیقات ارتباط مرگ و میر شهروندان و آلودگی هوا در سال 93گفت: میان افزایش آمار مرگ و میر و روزهای آلوده،رابطه معناداری وجود دارد.
این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی است و در شهر تهران انجام گرفت. داده های مرگ و میر ناشی از بیماری های تنفسی، طی دوره آماری مورد مطالعه (سال 1394) از سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان بهشت زهرا دریافت شده است.
نتایج این تحقیق نشان می دهد که در سال 1393، 5158 نفر به دلیل مشکلات تنفسی جان خود را در شهر تهران از دست داده اند. همچنین ارتباط معناداری بین مرگ و میر ناشی از بیماری های مورد مطالعه با آلودگی هوا وجود دارد. بین جنسیت افراد فوت شده و علت فوت، ارتباط معنی داری وجود ندارد. افراد بالای 65 سال،حساسیت بیشتری به آلودگی هوا دارند؛62.2 درصد از فوت شدگان سنی بیشتر از 65 سال داشتند. میانگین سنی فوت شدگان 65.57 سال بود. 2898 نفر از فوت شدگان مرد، 2156 نفر زن و 104 نفر نوزاد هستند. بیشترین میزان مرگ و میرها (2664 مورد) به خاطر نارسایی تنفسی بود.
بیشترین ارتباط بین آلودگی و مرگ و میر ناشی از بیماری های تنفسی، به ترتیب مربوط به ماههای دی، بهمن و اسفند است. اولین گام برای حل مشکل آلودگی هوا، ارزیابی و بهترین راه برای کنترل آلودگی هوا پیشگیری از آن است.
ضرورت اجرای طرح زوج و فرد تا پایان دیماه
علی محمد شاعری در خصوص واکنش به وضعیت آلودگی هوا گفت: کارگروه ملی آلودگی هوا در شرایط هشدار و اضطرار باید تشکیل شود و اقدامات لازم را انجام دهد، تصمیمات این کارگروه باید برای همه دستگاهها الزام آور باشد؛ امروز هفتمین روزی است که هوای تهران و برخی کلانشهرها آلوده است؛ غلظت آلایندگی در برخی از شهرها به حدی است که برای گروههای سنی حساس مانند کودکان، بزرگسالان و بیماران قلبی و ریوی خطرناک است.
نماینده مردم بهشهر،گلوگاه و نکاء در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مهمترین تصمیماتی که در وضعیت هشدار میتوان گرفت، این است که مقررات زوج و فرد برای تردد خودرو از درب منزل، حداقل تا پایان دی ماه به مرحله اجرا درآید وکارخانجات آلاینده نیز اجازه فعالیت در این دو ماه نداشته باشند، همچنین تردد خودروهای آلوده و دودزا و فرسوده که حدود 3 هزار اتوبوس و مینیبوس با سن بیش از بیست سال را به تنهایی شامل میشود، باید ممنوع شود.
وی افزود:فروش مجوزهای روزانه برای تردد در حوزه طرحهای ترافیکی نیز باید از سوی شهرداریها ممنوع شود، فعالیتهای عمرانی هم باید به حداقل میزان در این روزها برسد تا آلایندگیهای احتمالی مرتفع شود، البته خانوادهها در نوع و میزان مصرف سوخت در منازل هم باید در صرفه جویی میزان سوخت اقدامات مربوطه را لحاظ کنند؛دولت ساعات کاری کارکنان را میتواند به گونهای تنظیم کند که در ساعات آلایندگی، حداقل تردد در سطح شهر وجود داشته باشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی معتقد است: هر عاملی که سبب ایجاد گره ترافیکی شود، موجب افزایش مصرف سوخت و در نهایت آلودگی هوا میشود؛ بنابراین شهرداریها و وزارت کشور باید ترددها را کنترل کنند، مقررات اجرایی در وضعیت هشدار باید از سوی دولت به سازمان حفاظت محیطزیست ابلاغ شود تا شیوه نامه برای همه دستگاهها ملاک عمل قرار گیرد.
لزوم انسجام بین دستگاهی و برنامهریزی واحد برای مقابله با آلودگی هوا
علیرضا رحیمی در توضیح درخواست تعدادی از نمایندگان برای تشکیل کارگروه ملی مقابله با آلودگی هوا، گفت: واقعیت آن است که آلودگی هوای تهران به صورت روزمره، شهروندان و شهر را تحت تاثیر قرار میدهد؛ از این رو بارها طرحهای موردی همچون اجرای طرح زوج و فرد از سوی مسئولان اجرایی در دستور کار قرار گرفته ، اما آنچه بیش از تشکیل کارگروه ملی آلودگی هوا دارای اهمیت است، اینکه شاهد انسجام بین دستگاهها و برنامهریزی واحد برای مقابله با آلودگی هوا باشیم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر وجود وحدت رویه در مقابله با آلودگی هوا، تصریح کرد: در وضعیت فعلی سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری و سایر دستگاهها به صورت جداگانه برنامهریزی کرده و به مقابله با آلودگی هوای پایتخت پرداختهاند که متاسفانه این شیوه، تاثیر چندانی نداشته است.
رحیمی معتقد است: متاسفانه اقداماتی چون اجرای طرح زوج و فرد از درب منزل نه تنها کارآمد نبوده، بلکه مردم را به زحمت بسیار میاندازد، در واقع در اجرای طرحهای زوج و فرد از درب منزل حتی پیشبینی برای تردد موارد اورژانسی هم صورت نگرفته است.
وی افزود: موازیکاریهای مطرح همچنین موجب تحمیل هزینههای بسیار میشود؛کما اینکه کارآمدی را هم کاهش میدهد، بنابراین برای افزایش کارآمدی و اثربخشی هزینهکردها برای کاهش آلودگی هوا باید انسجام در حوزه برنامهریزی و اجرا وجود داشته باشد.عضو مجمع نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: با توجه به وضعیت هوای پایتخت، باید طرحی با فوریت نیز در کمیتهای مشترک از همه دستگاه های مربوط از جمله وزارت کشور، شهرداری و سازمان حفاظت محیطزیست و حتی نمایندگان استان تهران برای همافزایی به تصویب برسد.