پزشکی و سلامت

آیا چشمان شما هم گاهی قرمز می شود؟

چگونه قرمزی چشم را برطرف کنیم؟ دلایل قرمزی چشم چیست؟ همه ی ما هر از گاهی دچار قرمزی چشم می شویم. علت قرمز شدن چشم ها تورم رگ های سفیده ی چشم است. قرمزی چشم می تواند یکی از چشم ها یا هر دوی آنها را مبتلا کند و ممکن است همراه با سوزش، خارش، بیرون آمدن مایعاتی از چشم، تورم چشم ها یا اختلالات بینایی نظیر تاری دید شود. در سایر موارد چشم قرمز هیچ ناراحتی به همراه نخواهد داشت. با ما همراه باشید تا روش های درمان و دلایل این مشکل چشم ها را بررسی کنیم.

یک نکته مهم را در همین ابتدای مقاله باید به شما کاربران گوش زد کنیم. چشم ها می تواند به مرور زمان قرمز شود و یا ناگهان و به ویژه در واکنش به آلرژی یا وارد آمدن جراحات به چشم قرمز شوند. ولی اگر شما فکر می کنید وضعیت چشم های قرمزتان اورژانسی است باید سریعا و در اولین فرصت به چشم پزشک مراجعه کنید.

قرمزی چشم چیست؟

چشم قرمز یا قرمزی چشم اصطلاحی است کلی که برای اشاره به چشم های قرمز، ناراحت و پرخون استفاده می شود. همچنین ممکن است برای اشاره به موارد زیر به کار رود:

  • خونریزی زیر ملتحمه یا پارگی رگ سفیدی چشم
  • التهاب پلک چشم
  • لنزهایی که برای ایجاد جلوه های ویژه استفاده می شوند
  • قرمزی چشم موجود در عکس ها

چشم های قرمز می توانند از قرمز روشن که سفیدی چشم را کاملا پوشانده است تا وجود چند تا رگ متورم که شبیه خطوط قرمز یا صورتی در سراسر سفیدی چشم است متغیر باشد. چشم های قرمز معمولا بر اثر آلرژی، خستگی چشم، استفاده ی بیش از حد لنز طبی یا زیبایی و یا عفونت های رایج چشمی نظیر آماس ملتحمه ایجاد شوند.

هرچند قرمزی چشم گاهی نشانه ی وضعیت وخیم یا بیماری حاد چشم نظیر آب سبز یا التهاب مجموعه عنبیه است. اگر قرمزی چشم شما ادامه دارد یا بدتر شده است با چشم پزشک خود در تماس باشید تا روند تشخیص و درمان را طی کنید.

دلایل قرمزی چشم

التهاب ملتحمه. نام دیگر این بیماری چشم صورتی است. این بیماری یکی از رایج ترین و مسری ترین عفونت های چشمی است که بیشتر در بین کودکان مدرسه ای مشاهده می شود. این بیماری بر اثر عفونت ملتحمه – غشای نازک و معمولا شفافی که روی سفیده ی چشم و خطوط پلک چشم را می پوشاند – ایجاد می شود. وقتی ملتحمه عفونی شد رگهای خونی متورم و ناراحت می شوند و در نتیجه ظاهر قرمز یا صورتی در چشم ایجاد می شود. در واقع وجود رنگ صورتی متمایل به قرمز چشم نشانه ای از عفونت ملتحمه است.

چهار نوع عفونت ملتحمه وجود دارد و از این رو راه های درمان عفونت ملتحمه هم متغیر است – بنابراین همیشه با چشم پزشک خود برای تشخیص مناسب در تماس باشید.

خشکی چشم

سندرم خشکی چشم زمانی بروز پیدا می کند که غدد اشک نتواند اشک را به اندازه و یا کیفیت مناسب تولید کند تا چشم ها را مرطوب نگه دارد. سندرک خشکی چشم مزمن باعث می شود تا سطح چشم متورم و ملتهب شود و ظاهر قرمز به چشم هایتان بدهد.

گرچه سندرم خشکی چشم ممکن است درمانپذیر نباشد اما می توان آن را مدیریت نمود. استفاده از قطره چشم برای تولید اشک مصنوعی برای درمان خشکی چشم معمولا تجویز می شود. آلرژی قرمزی چشم اغلب بر اثر آلرژی اتفاق می افتد. با توجه به اینکه قرمزی معمولا نشانه ی واکنش آلرژیک است.

آلرژی

وقتی سیستم ایمنی بدن به ماده ی خارجی نظیر آلاینده، پشم و موی حیوانات خانگی، گرد و خاک و مواد شیمیایی معینی که در لوازم آرایشی یا محلول لنزها یافت می شود واکنش نشان می دهد، بدن شما هیستامین را در نتیجه ی واکنش التهابی برای مبارزه با آلرژی ها رها می سازد. در نتیجه هیستامین باعث می شود رگ های خون داخل چشم ها بزرگ شوند و در نتیجه ظاهر چشم ها خونی و قرمز می شود.

اجتناب از آلرژی هایی که می دانید به آنها حساسیت دارید و یا مصرف داروهایی نظیر آنتی هیستامین که پزشک تجویز کرده به ویچه در فصل هایی از سال که آلرژی زیاد است می تواند آلرژی ها را از شما دور نگه دارد.

لنزها

یکی از علل قرمزی چشم استفاده ی بیش از حد از لنزها یا عدم مراقبت بهینه از آنهاست و این باعث می شود که میکروب ها در چشم شما انباشته شوند.

وجود چشم های قرمز به هنگام استفاده از لنز می تواند نشانه ی عفونت وخیم چشم نظیر التهاب قرنیه و یا عفونت های قارچی چشم باشد. اگر هنگام استفاده از لنزها چشم هایتان قرمز می شود بلافاصله لنزها را ز چشم خارج کنید و به نزد پزشک خود بروید.

لنزها می توانند سندرم چشم خشک را هم بدتر کنند چرا که میزان اکسیژن دریافتی قرنیه را کاهش می دهند و می توانند مانع جریان نرمال اشک شوند به ویچه وقتی لنزها به خوبی در چشم قرار نگرفته باشند.

می توانید ریسک قرمزی چشم ناشی از استفاده از لنز را با تمیز نگه داشتن و ضدعفونی کردن لنزها و تعویض آنها مطابق با رهنمودهای پزشک کاهش دهید. پزشک شما می تواند به شما توصیه کند تا از لنزهای یک بار مصرف روزانه استفاده کنید و یا لنز خود را از ماده ی دیگری انتخاب کنید و مثلا از لنزهای گاز قابل نفوذ استفاده نمایید.

سندرم چشم کامپیوتری

چشم های خسته، قرمز و سوزان بر اثر زل زدن بیش از حد و طولانی مدت به صفحه ی مانیتور ایجاد می شوند. یکی از علل این سندرم این است که هنگام خیره شدن به مانیتور کمتر پل کمی زنیم و این باعث خشک شدن سطح چشم ما می شود.

نکاتی برای کاهش خستگی و فشار چشم هنگام کار با کامپیوتر. هر از چند دقیقه ای به چشم هایتان استراحت بدهید و از عینک های مخصوص کار با کامپیوتر استفاده کنید. قطرات مرطوب کننده ی چشم می توانند  به مرطوب و سالم نگه داشتن چشم کمک کنند و مانع قرمز شدن آنها شوند.

آسیب و جراحات وارده به چشم

وارد آمدن آسیب یا جراحت به چشم می تواند منجر به قرمز و پرخون شدن چشم ها شود و گاهی همراه با خونریزی زیر ملتحمه همراه می شود. رگ های چشم در واکنشی التهابی به آسیب و جراحت گشاد می شوند تا خون بیشتری به محل آسیب دیده برسد تا زودتر درمان شود. این گشاد شدن (و گاهی پاره شدن) رگ ها باعث قرمزی می شود. آسیب های وارده به چشم ها می توانند از خراش برداشتن های سطحی قرنیه تا زخم های عمیق تر و سوختن با مواد شیمیایی متغیر باشد. منبع آسیب هرچه که باشد باید بلافاصله به اورژانس منتقل شده  چشم پزشک شما را سریعا معاینه کند.

سایر علل قرمزی چشم

زخم قرنیه

عفونت های قرنیه منجمله زخم قرنیه می توانند کشنده باشند و باید فورا مداوا شوند. علایم زخم های قرنیه علاوه بر قرمزی چشم می توانند همراه با درد چشم، کاهش دید و خارج شدن مایعات از چشم باشد. زخم قرنیه معمولا بر اثر عفونت مداوا نشده ی چشم یا وارد آمدن تروما به چشم ایجاد می شود.

تبخال عدسی

این عفونت ویروسی بر اثر همان ویروسی که باعث ابتلا به سرماخوردگی می شود ایجاد می شود. نشانه ها و علایم تبخال عدسی عبارت اند از قرمزی چشم، تورم چشم ها، درد چشم، تخلیه ی مایعات از چشم و حساسیت به نور.

تبخال چشم در صورت عدم مداوا می تواند باعث زخم شدن قرنیه هم شود و در برخی موارد مستلزم پیوند قرنیه برای بازیافت بینایی می باشد.

التهاب مجموعه عنبیه

التهاب لایه ی میانی چشم (عنبیه) است که معمولا همراه با قرمزی چشم، حساسیت به نور و اختلال در دید و بینایی و تاری دید می باشد.

التهاب مجموعه عنبیه چندین علت دارد که شایع ترین آنها عفونت های چشمی، تروما و آسیب به چشم و یا اختلال سیستم ایمنی است. اما در بسیاری از موارد علت اصلی التهاب مجموعه عنبیه ناشناخته است. اگر التهاب مجموعه عنبیه در مراحل اولیه درمان نشود می تواند به جدا شدن شبکیه، آب مروارید و فشار بالای عدسی منجر شود که همه ی آنها می توانند منجر به نابینایی دایمی شوند.

آب سبز

در بسیاری موارد آب سبز به صورت تدریجی و بدون علامت ایجاد می شود. اما درد ناگهانی همراه با رنگ قرمز روشن داخل چشم و دیدن هاله در اطراف نور، از دست رفتن دید و تهوع ممکن است نشانه ی آب سبز زاویه بسته ی مزمن باشند.

آب سبز زاویه بسته ی مزمن دید و بینایی را تهدید می کند و مستلزم مداوای اورژانسی است. افزایش فشار درون عدسی (فشار داخلی در چشم ها) در صورت عدم کاهش می تواند ظرف چند ساعت باعث نابینایی دایمی شود.

قطرات چشم سفیدکننده

قطرات چشم که برای درمان قرمزی چشم ها در بازار موجود هستند حاوی مواد شیمیایی هستند که برای کاهش قرمزی چشم باعث چروک خوردن رگ های سطح چشم می شوند. این قطرات در بلند مدت می توانند به جای مداوای چشم وضع آن را بدتر کنند. بسیاری افراد که مرتبا از قطرات سفیدکننده و برطرف کننده ی قرمزی چشم استفاده می کند در بلند مدت در برابر تاثیر سفیدکندگی آنها مقاومت می یابند و در نتیجه به قطرات بیشتر و بیشتر نیاز دارند. همچنین مصرف مرتب سفیدکننده ی چشم می تواند پس از بین رفتن تاثیر چند قطره ی اول باعث بدتر شدن وضعیت قرمزی چشم شود.

سرماخوردگی و آنفلونزا

تورم چشم ها و پرخون شدن آنها همراه با آبریزش بینی از علایم رایج سرماخوردگی یا آنفلونزا هستند. چشم های قرمز معمولا همراه با عفونت یا مسدود شدن سینوس هستند خاصه وقتی همراه با عطسه و سرفه باشند.

حاملگی

تغییرات هورمونی طی حاملگی می توانند از چند جهت بر چشم ها تاثیر سوء بگذارند. چشم های شما ممکن است پرخون و قرمز و نیز خشک، خارشی و حساس به نور شوند.

حاملگی همچنین می تواند شکل قرنیه را تغییر دهد و ممکن است به لنزها حساس شوید و یا حتی تاری دید پیدا کنید. این مشکلات منجمله قرمزی چشم، معمولا موقتی هستند و ظرف چند هفته یا ماه بعد از زایمان کاملا از بین می روند.

دخانیات

خطرات مصرف سیگار و سایر دخانیات برای قلب و ریه و نیز بیماری هایی که برایتان به همراه دارند کاملا شناخته شده هستند و نیازی به توضیح اضافه نیست اما آیا می دانستید دخانیات برای سلامت چشم هایتان هم بد است؟

سیگار علاوه بر اینکه ریسک دژنراسیون وابسته به سن ماکولا، آب مروارید و التهاب مجموعه عنبیه را به مقدار زیادی افزایش می دهد، حاوی موادی سمی است که باعث خشکی، قرمزی و خارش چشم ها می شود. همچنین مصرف مواد مخدری نظیر ماریجوانا و نیز مصرف الکل می توانند باعث پرخون شدن چشم ها شوند.

خطرات موجود در محل کار و محیط زیست. هوای بسیار خشک، گرد و غبار و دود و مواجهه ی بیش از حد با نور آفتاب باعث ادیت شدن چشم ها و قرمز شدن آنها می شوند. خراش برداشتن قرنیه که بر اثر ذرات معلق در هوا نظیر شن و ماسه و ذرات چوب و آهن و شیشه است می تواند باعث آسیب جدی به چشم ها شود. بنابراین اگر در چنین محیط هایی کار می کنید همیشه از عینک های مخصوص استفاده کنید.

کم خوابی

ظاهر چشم های شما صد در صد می گوید که خسته هستید یا نیستید. چشم های ورم کرده و حلقه های سیاه پای چشم ها نشانه هایی هستند از کم خوابی و یادتان باشد که مالیدن چشم های خوابآلود وضع را بدتر می کند.

شنا

کلر و سایر مواد شوینده و ضدعفونی کننده ای که در استخرها وجود دارد و نیز باکتری موجود در هر نوع آبی منجمله اقیانوس ها، رودخانه ها و برکه ها می توانند به چشم های شناگران آسیب برسانند. اگر در معرض قرمز شدن چشم ها قرار دارید، از عینک مخصوص شنا استفاده کنید.

همچنین هرگز با داشتن لنز در چشم ها شنا نکنید. اینکار احتمال عفونی شدن چشم ها را افزایش می دهد.

درمان قرمزی چشم ها

درمان قرمزی چشم ها بسته به علت آن متغیر است. با چشم پزشک خود تماس بگیرید تا تشخیص صحیح را بدهد. اگر لنر استفاده می کنید به محض اذیت شدن چشم ها یا پرخون شدن آنا آن را دربیاورید. درمان قرمزی چشم ها از استراحت، قرار دادن کمپرس آب سرد بر روی چشم ها و قطرات چشم تا آنتی بیوتیک و حتی جراحی متغیر است. یادتان باشد که اگر قرمزی چشم ها همراه با درد، حساسیت به نور، ورم و تاری دید بود بلافاصله به نزد چشم پزشک بروید تا سریعا تحت درمان قرار گیرید.

مجله اینترنتی زندگی سالم

احسان عبدالباقی

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
مجله اینترنتی زندگی سالم نقشه سایت best counter