پزشکی و سلامت

دیابت! بیماری که اگر اهمیت ندهیم ما را ول نمیکند./روز جهانی دیابت

دیابت! بیماری که اگر  اهمیت ندهیم ما را ول نمیکند./روز جهانی دیابت

دیابت بیماری خاموشی است که بعضا سال ها طول می کشد تا فرد متوجه ابتلایش به این بیماری شود؛ آن هم زمانی است که به گفته پزشکان، عوارضی چون نارسایی کلیوی، عصبی، قلبی عروقی،چشمی واندام تحتانی برفرد مستولی می شود.اما روند روبه رشد این بیماری درشهرهای  مختلف ازجمله اصفهان باعث شده تا چندسالی دست اندرکاران حوزه بهداشت و سلامت نسبت به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند. شدت ابتلا به دیابت به حدی است که حالا دیگرنباید صرفا به روز جهانی دیابت اکتفا شود و درحقیقت می‌طلبد تا برنامه هایی هفتگی برای فرهنگ‌سازی وامر آموزش و پیشگیری از این بیماری درنظرگرفته شود.
به همین منظور باردیگراتاق ریاست دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میزبان حضور تعدادی از متولیان مربوطه و اصحاب رسانه حوزه سلامت بود تا از این طریق نکاتی که تکرار هریک هیچ گاه بوی کهنگی نمی دهد، به گوش مردم به ویژه افراد درمعرض خطر برسد.
دکترعلی کچویی فوق تخصص غدد از جمله پزشکانی بود که دراین نشست طی سخنانی، پیرامون ضرورت اطلاع رسانی بیش ازپیش دیابت و عوارض خطرناک ناشی از آن تاکید کرد و گفت: براساس آخرین آمار 7 درصد جمعیت کشور مبتلا به بیماری دیابت است و یک سوم افراد بالای 30 سال یا دیابت دارند یا در معرض آن هستند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر اصفهان جایگاه خوبی در آمار مبتلایان دیابت درکشور ندارد، گفت: در شهر اصفهان بیش از 300 هزار نفر و در کل استان 500 هزار نفر مبتلا به دیابت هستند.
وی افزود: این بیماری در ابتدای شروع بدون علامت است و همین مسئله موجب ایجاد فاصله بین زمان شروع بیماری و زمان تشخیص آن می شود که میانگین آن بین هفت تا هشت سال است.به عبارتی در موقع تشخیص، بیش از 40 تا 50 درصد عوارض آن نمایان شده است و همین مسئله طول درمان و هزینه های آن را افزایش می دهد.
کچویی با بیان اینکه در سال های اخیر رشد شیوع این بیماری دو برابر شده است، افزود: زندگی شهرنشینی، عادت های نامناسب غذایی، کاهش فعالیت، استرس و زمینه های ژنتیکی، عوامل اصلی بروز این بیماری قلمداد می شود.
وی به افزایش چاقی در بین کودکان اشاره کرد و گفت:دیابت «تیپ دو» مخصوص افراد چاق است و اکنون 20 درصد کودکان را درگیر کرد،ه در حالی که پیش از این 3 درصد بود.

فست فود یکی از عوامل افزایش دیابت

دکتر محمد علی عطاری رییس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان  نیزدراین جلسه ضمن انتقاد از افزایش فست فودها درسطح شهر نیزاظهار داشت: به نوعی می توان یکی از عاملین شیوع دیابت را مواد غذایی فست فودی عنوان کرد؛ زیرا درحال حاضرعلاوه بر عوامل دیگر،مصرف این نوع غذاها نیزبیشترین علت ابتلا به انواع امراض ازجمله دیابت شناخته شده است.وی با اعلام اینکه درهر20 ثانیه یک نفر جان خود را دراثر دیابت از دست می دهد ادامه داد: دیابت به طور فزاینده ای در جهان رو به افزایش است، به گونه ای که بر اساس پیش بینی ها تا سال 2025 تعداد بیماران دیابتی 400 میلیون نفر برآورد شده بود؛ اما اکنون حدود ده سال زودتر جهان به این آمار رسیده است.
عطاری بر نقش آموزش در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت تاکید کرد و گفت: در سال های اخیر موضوع آموزش جدی گرفته می شود و حتی در مجالس روضه و صدا و سیما به این مسئله نیز به طور جدی پرداخته شده است؛ بنابراین باید توجه داشت آموزش، نقش بسیار موثر و مهمی در کاهش هزینه های ابتلا به دیابت دارد.
وی همچنین از افتتاح محل جدید مرکز دیابت اصفهان در خیابان لاهور، روز پنجشنبه بیستم آبان سال جاری خبر داد و گفت: این مرکز مجهز به داروخانه، آزمایشگاه و مرکز روانشناسی است که در زمینه های علمی، آموزشی و رفاهی به بیماران دیابتی خدمت‌رسانی می کند.
رییس هیئت مدیره موسسه خیریه دیابت اصفهان اضافه کرد: در مرکز خیریه اصفهان 6 هزار پرونده تحت پیگیری است و کلیه بیماران تحت مراقبت هستند و پیگیری ها به طور کامل انجام می گیرد.
مجمع عمومی سازمان ملل در 20 دسامبر 2006 با تصویب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، دیابت را «یک بیماری مزمن و ناتوان‌کننده با هزینه های هنگفت» معرفی کرد که خانواده‌ها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر(23 آبان ماه) روز جهانی دیابت اعلام شد.
این سازمان با پذیرش روز جهانی دیابت و برجسته کردن خطرات جهانی این بیماری، تعهد خود را برای مبارزه با دیابت نشان داده است. امسال از 20 لغایت 26 آبان به عنوان هفته ملی دیابت با شعار «دیابت و زندگی سالم» در نظر گرفته شده و برای هر روز هفته نیز موضوعی متناسب در نظر گرفته شده است.

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا