پزشکی و سلامت

پاکسازی روده در منزل

پاکسازی روده چیست

تولیدکنندگان داروهای پاکسازی روده و متخصصان شست‌وشوی کلون، ادعاهای زیادی در باب مفیدبودن پاکسازی روده مطرح می‌کنند. هدف اصلی آنها زدودن مواد سمی و راکدی است که در دیواره‌های روده بزرگ قرار می‌گیرند. بنابراین، با پاکسازی روده تا حد زیادی عملکرد آن بهبود می‌یابد و تر و تازه‌تر می‌شود. از جمله سایر اهداف پاکسازی روده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بهبود روحیه
بهبود و توسعه‌ دستگاه ایمنی
کاهش وزن
کاهش خطرات سرطان روده

البته تحقیقات علمی چندان گسترده‌ای درخصوص مفیدبودن پاکسازی روده صورت نگرفته است و این مزایا ریشه‌های علمی دقیقی ندارند.

آنچه که می‌خورید، تأثیرات زیادی بر سلامت روده‌ها دارد و باعث کاهش خطرات سرطان روده می‌شود. ضمن اینکه به بهبود سلامت عمومی بدن هم کمک می‌کند. افزایش میزان مصرف فیبرهای محلول و نامحلول به رفع بسیاری از بیماری‌های رودوی نظیر: یبوست، «دیورتیکولوز» و سرطان روده بزرگ کمک می‌کند. برای حفظ سلامت روده‌ها باید روزانه ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف کنید. اگر مشکلی برای مصرف «گلاتن» ندارید، بهتر است از منابع فیبر محلول مانند: سبوس، میوه‌ها، سبزیجات و بلغور جو دوسر استفاده کنید. منابع فیبر نامحلول نظیر غلات و غلات کامل هم مفید واقع می‌شود. نوشیدن مایعات زیاد، پرهیز از مصرف الکل، تنباکو و محدود کردن گوشت قرمز هم مفید است. در آغاز دهه‌ ۵۰ زندگی یا حتی قبل از آن برای بررسی ابتلا به سرطان روده با نظر پزشک باید تحت آزمایش‌های لازم قرار بگیرید.

روش‌های پاکسازی روده در منزل چیست؟

به جز مصرف دارو یا تنقیه برای پاکسازی روده، چند راه خانگی هم وجود دارد. این روش‌های خانگی ارزان هستند و اگر به درستی صورت بگیرند، هیچ‌ خطری ندارند:

۱. پاکسازی با آب

مصرف مقدار زیادی آب و آبرسانی به بدن باعث می‌شود تا دستگاه گوارش به درستی عمل کند. افرادی که برای پاکسازی روده از پاکسازی با آب استفاده می‌کنند، باید روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب ولرم بنوشند. ضمن اینکه لازم است تا مواد غذایی پر آب نیز مصرف کنند. برای مثال سبزی و میوه‌هایی مانند: هندوانه، گوجه فرنگی، کرفس، کاهو و … بخورند. مواد غذایی بسیاری برای پاک‌کردن روده‌ها به شکل طبیعی وجود دارد.

۲. پاکسازی با آب نمک

این شیوه پاک‌کردن روده‌ها برای افرادی که دچار یبوست و نامنظم‌بودن دفع هستند، بسیار مفید است. برخی مطالعات در سال ۲۰۱۰ نشان از این داشت که پاکسازی روده با آب نمک در کنار انجام برخی از تمرینات یوگا نتایج خوبی به همراه دارد. قبل از خوردن صبحانه، ۲ قاشق چای‌خوری نمک را با آب ولرم مخلوط کنید و آب‌نمک را با معده‌ خالی بنوشید، (نمک دریایی یا هیمالیایی استفاده کنید). بعد از چند دقیقه، نیاز به دفع در شما شکل خواهد گرفت. این کار را شب‌ها و صبح‌ها تکرار کنید. سعی کنید در خانه بمانید؛ چون احتمالا بارها نیاز به استفاده از سرویس بهداشتی خواهید داشت.

۳. رژیم غذایی پر از فیبر

فیبر یکی از مواد مغذی است که اغلب در رژیم های غذایی نادیده گرفته می‌شود. فیبر در مواد سالم و کاملی نظیر: میوه‌ها، سبزیجات، حبوبات، دانه‌ها و آجیل وجود دارد. گیاهان حاوی سلولز و فیبر به تجمع مواد و زائدات در روده کمک می‌کنند. آنها باعث درمان یبوست و افزایش حرکات روده هم می‌شوند و به تقویت باکتری‌های مفیدی چون پروبیوتیک ها هم یاری می‌رسانند. برای داشتن روده بزرگ سالم، باید مقدار زیادی فیبر بخورید. فیبر برای تقویت باکتری‌های مفید روده هم مناسب هستند.

۴. آبمیوه‌ها و اسموتی‌ها

آبمیوه‌ها از مواد معروف پاک‌کننده روده هستند. آبمیوه‌ها و سبزیجات، فرایند پاک‌کنندگی روده را سریع و مؤثر انجام می‌دهند. تحقیقات زیادی در این حوزه صورت نگرفته، اما گویا خطراتی نیز در مورد مصرف زیاد فیبر وجود دارد.

بااین‌حال، مصرف متعادل آبمیوه‌ها و سبزیجات می‌تواند مفید واقع شود. آبمیوه‌ها حاوی فیبر و مواد مغذی هستند و به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک می‌کنند. علاوه‌بر این، آب را نیز نگهداری و به دفع منظم کمک می‌کنند. در مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۵ مشخص شد که ویتامین C در بسیاری از آبمیوه‌ها و سبزیجات وجود دارد. آب سبزیجات، لیمو و سیب از جمله مواد مفید برای تسریع و بهبود پاکسازی روده هستند. البته برخی از متخصصان تغذیه، مصرف اسموتی ها را مفیدتر از آبمیوه می‌دانند. علت این است که گوشت و پالپ میوه در درست‌کردن آبمیوه‌ها کنار گذاشته می‌شود، در نتیجه از میزان فیبر موجود در آنها کاسته خواهد شد.

فیبر برای روده بزرگ ضروری و مفید است و اسموتی‌ها از فیبر فراوانی برخوردار هستند. برای اثرگذاری مصرف اسموتی‌ها لازم نیست، سایر مواد غذایی روزانه را حذف کنید. بلکه باید در کنار سایر مواد موجود در رژیم غذایی از فیبر موجود در اسموتی‌ها هم بهره ببرید.

۵. مصرف بیشتر نشاسته‌های مقاوم

نشاسته‌های مقاوم هم مانند فیبر هستند و در مواد غذایی نظیر: سیب زمینی، سبزیحات، موز سبز و حبوبات هم یافت می‌شوند. این مواد با تقویت باکتری‌های مفید روده اثرات مثبتی از خود به جای می‌گذارند. برخی مطالعات درباره‌ مفیدبودن نشاسته‌های مقاوم در جلوگیری از ابتلا به سرطان روده هم صحبت کرده‌اند. نشاسته‌های مقاوم در کربوهیدرات‌ها هم وجود دارند. کسانی که رژیم کم کربوهیدرات دارند، نیز می‌توانند از نشاسته‌هایی استفاده کنند که کمتر باعث افزایش قند خون می‌شوند. سیب‌زمینی‌های رنگی کم‌نشاسته و برنج موادی با چنین خاصیتی هستند. استفاده از نشاسته‌های مقاوم در رژیم غذایی مانند استفاده از فیبر مفید است.

۶. پروبیوتیک ها

اضافه‌کردن پروبیوتیک‌ها به رژیم غذایی راه دیگری برای پاکسازی روده است. پروبیوتیک‌ها مزایای دیگری هم برای سلامت دارند. برای ایجاد پروبیوتیک بیشتر در بدن، می‌توانید از مکمل‌های پروبیوتیکی بهره ببرید یا مواد حاوی پروبیوتیک نظیر: ماست، ترشی و سایر مواد تخمیر شده مصرف کنید. پروبیوتیک‌ها، باکتری‌های مفیدی به بدن معرفی می‌کنند. باکتری‌های مفید در کنار نشاسته مقاوم و فیبر برای روده مفید واقع می‌شود. این مواد التهاب را محدود و باعث دفع منظم می‌شوند. دفع منظم و عدم وجود التهاب در روده برای سلامت این عضو از بدن لازم است.

سرکه‌ سیب هم نوعی پروبیوتیک و برای سلامت روده‌ها مفید است. آنزیم‌ها و اسید موجود در سرکه‌ی سیب به سرکوب باکتری‌های بد کمک می‌کند. البته اخیرا مطالعاتی در این حوزه صورت نگرفته است.

۷. چای های درمانی

مصرف چای های درمانی هم به سلامت و پاکسازی روده کمک می‌کند. گیاهان دارویی ملین نظیر: بارهنگ کتانی، آلوئه ورا، ریشه‌ی گل‌ختمی و نارون قرمز در رفع یبوست مؤثر هستند. قبل از استفاده از این گیاهان دارویی با پزشک درباره‌ی شیوه‌ مصرف مشورت کنید. مصرف این گیاهان در صورتی که زیاد از حد باشد، خطرناک خواهد بود. سایر گیاهان مانند: زنجبیل، سیر، فلفل آنوم (نوعی گونه از سرده فلفل) هم حاوی مواد ضدمیکروبی فتوکمیکال هستند. این مواد ظاهرا باکتری‌های بد را دفع می‌کنند. به همین خاطر در پاکسازی روده هم مفید واقع می‌شوند، البته قطعیتی در این زمینه اعلام نشده و نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد.

مصرف یکی از انواع این چای‌های گیاهی را به میزان ۳ بار در روز امتحان کنید. اما چای‌هایی را که دارای خاصیت لینت‌دهندگی هستند، فقط یکبار در روز مصرف کنید.

مجله اینترنتی زندگی سالم

نیلوفر شهدوست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا