پزشکی و سلامت

لرزش غیر عادی پلک چشم

دلایل لرزش غیر عادی پلک چشم چیست ؟

دلیل لرزش و پریدن پلک چشم به صورت غیر عادی

همه ما ممکن است گاهی دچار انقباض های جزیی در ماهیچه های بدن شویم که بعضی از آنها طبیعی است. شاید شما تجربه لرزش پلک به صورت غیر ارادی را داشته باشید که به مدت یک تا دو دقیقه نیزز طول کشیده است. اما دلیل چیست؟

پرسش: چند روزی است مشکلی پیش آمده و آن پرش مداوم پلک چشم چپ من است که از صبح شروع و تا شب موقع خواب ادامه دارد.

پرش پلک اغلب در عرض چند روز برطرف می شود ولی گاه برای هفته ها و ماهها ادامه می یابد. تیک پلکها می تواند فقط در پلک تحتانی و یا پلک فوقانی و یا هر دو پلک رخ دهد.پرش پلک گاه یک طرفه و گاه دو طرفه می باشد. دامنه این حرکات از انواع ظریف و خفیف تا انواع شدید و آزار دهنده متغیر است.

علامت تیک پلک، حرکات سریع پلک می باشد که گاه به صورت پلک زدن غیر ارادی بروز می کند. معمولاً اختلال بینایی نمی دهد. افزایش استرس ها علت اولیه تیک می باشد و اغلب در روزهایی که فرد دچار اضطراب و استرس شده رخ می دهد.خستگی شدید و ضعف بدنی، بی خوابی و یا خواب ناکافی هم از علل بروز آن می باشد.

به دلیل تحریک اعصاب عضلات چشم، تحریکات عصبی و روانی، استرس و اضطراب و یا حادثه ای که اعصاب شما را تحت تاثیر قرار داده پیش می آید و پس از رفع مشکل پیش آمده به خودی خود برطرف میشود. احتمالا در جایی کار یا زندگی میکنید که منبع نور آنجا، شدید یا حاصل لامپهای سفید مهتابی است. کم خوابی یا عدم استراحت چشم را نیز میتوان به نشانه های خستگی افزود.

با کاهش میزان تابش نور یا افزودن لامپهای زرد معمولی (از جنس فنر یا سیم فلزی) و نیز استراحت، دور شدن از وسائل نوری ظاهرا یکنواخت اما دارای تشعشع (مثل مانیتورها)، کمپرس ناحیه چشم، استراحت و خواب به میزان لازم و مانند آن عضلات پلک آرامش قبل را بازیافته، پرش پلک نیز متوقف میشود.

فقر موادی چون منیزیوم و کلسیم در بدن باعث پرش غیرارادی پلک میشود. اگر چنین باشد، به سبب کمبود منیزیوم در دستهایتان هم لرزش خفیفی را حس میکنید و افزون بر آن اسپاسمهای عضلانی گاه به گاه، خواب رفتن دستها یا پاها، احساس گرفتگی گلو یا شانه یا گردن نیز به سراغتان می آید.

در اینصورت باید به پزشک مراجعه کنید و زمانی در حدود ۲ تا ۳ ماه مکمل ها یا کپسولهای حاوی منیزیوم و کلسیم میل کنید! این زمان طولانی به خاطر آن است که مواد یافت شده بخوبی به همه اعضای بدن برسد.

گاهی نیز کمبود ویتامین B6 باعث پرش پلک در افراد میشود. در اینصورت لبهایتان هم خشک به نظر میرسد.اسپاسم ها (گرفتگی عضلات) و گاهی پلک زدن ها، تکراری و غیر قابل کنترل هستند که معمولا در پلک بالایی رخ می دهد. این انقباضات معمولا بر عضلات هر دو چشم تاثیر می گذارند.

اگر شما دچار این حالت باشید، ممکن است یک حرکت غیر ارادی را که هر چند ثانیه، یک تا دو دقیقه طول می کشد و یا عود می‌کند تجربه کنید.اکثر مردم دچار انقباضات جزئی پلک چشم در طول زندگی خود می شوند.

فقر موادی چون منیزیوم و کلسیم در بدن باعث پرش غیرارادی پلک میشود. اگر چنین باشد، به سبب کمبود منیزیوم در دستهایتان هم لرزش خفیفی را حس میکنید و افزون بر آن اسپاسمهای عضلانی گاه به گاه، خواب رفتن دستها یا پاها، احساس گرفتگی گلو یا شانه یا گردن نیز به سراغتان می آید.

در اینصورت باید به پزشک مراجعه کنید و زمانی در حدود ۲ تا ۳ ماه مکمل ها یا کپسولهای حاوی منیزیوم و کلسیم میل کنید!

علل آن عبارتند از:

خستگی– استرس –شکل جزئی پریدن پلک، بی ضرر و بدون درد است. این حالت معمولا خود به خود از بین می رود. اما می تواند آزار دهنده هم باشد، به ویژه در شرایطی که اسپاسم (انقباض عضلانی) به اندازه کافی قوی باشد و پلک ها را به طور کامل ببندد. انقباض پلک مدت طولانی ادامه دارد.

برخی افراد، اسپاسم های مکرر در طول روز را تجربه می کنند. علائم می توانند روزها، هفته ها یا حتی ماه ها بعد دوباره برگردند. این حالت می تواند استرس های روحی زیادی ایجاد کند و با زندگی فرد تداخل داشته باشد.

در جدی ترین شکل، انقباض پلک می تواند مزمن شود. این حالت می تواند باعث چشمک زدن مداوم و دوبینی شود. اگر منجر به شرایطی شود که در آن باز نگه داشتن چشم فرد مشکل باشد، می تواند باعث اختلال دید شدید شود.

رعایت نکات زیر می تواند به کاهش پرش پلک شما کمک کند:

  • اجتناب از اضطراب و استرس های زندگی
  • اجتناب از تماشای طولانی مدت تلویزیون و یا کار با کامپیوتر و خیره شدن به نور شدید
  • خواب کافی
  • عدم مصرف الکل و دخانیات
  • کاهش و یا عدم مصرف قهوه و چای
  • مصرف غذاهای سرشار از ویتامین و پتاسیم بخصوص موز
  • اجتناب از مالش شدید چشم ها
  • درمان بیماریهای سطحی چشم، مثل خشکی چشم

در مواردی احتیاج به تجویز آرام بخش ها و ضد اضطرابها می باشد ولی اثر داروها موقتی بوده و باید علت زمینه ای را برطرف کرد. در موارد نادری احتیاج به تزریق آمپول بوتوکس در پلک ها و یا حتی احتیاج به جراحی در پلکها می باشد.

اگر پرش پلک شما به یکی از اشکال زیر باشد شاید لازم باشد پیگیری نموده و به پزشک مراجعه نمایید : اگر تیک طولانی شده و در عرض یک هفته بهبود نیابد .اگر تیک توأم با قرمزی چشم، تورم پلک، ترشح چشم و غیره باشد. اگر علاوه بر عضلات پلک ها، سایر عضلات صورت درگیر شوند. اگر تیک توأم با سایر علائم عصبی باشد.

  • تحریک چشم
  • کشیدگی عضلات اطراف چشم
  • خستگی
  • خواب کم
  • کار فیزیکی سنگین
  • عوارض جانبی داروها
  • استرس
  • مصرف الکل، تنباکو و کافئین

اگر عارضه در شما شدت بیشتری پیدا کند، موارد زیر می تواند آسیب بیشتری به شما وارد سازد:

  • التهاب پلک
  • التهاب ملتحمه
  • خشک شدن چشم
  • محرک های محیطی نظیر باد، نور شدید و آلودگی هوا
  • کار کشیدن از بدن و خستگی
  • حساسیت به نور
  • استرس داشتن
  • مصرف بیش از حد کافئین و الکل و سیگار کشیدن

جالب است بدانید که این اتفاق در زنان بیشتر رخ می دهد و تقریبا ۵۰ هزار آمریکایی در بزرگسالی دچار آن هستند. به مرور زمان نشانه ها شدت بیشتری می گیرد و در صورت عدم رسیدگی ممکن است منجر به تار بینی، اسپاسم دیگر عضلات صورت و حساسیت بالای به نور شود.

بیشتر بدانید: علل و  عوامل خطر گل مژه و شالازیون

چرا باید حتما به پزشک مراجعه کرد؟

به ندرت پیش می آید که پرش پلک تبدیل به یک موقعیت اورژانسی شود. اگرچه اسپاسم مزمن پلک می تواند نشانه ای باشد مبنی بر اختلالات سیستم عصبی یا مغز. در این حالت و اگر نشانه های زیر را دیدید، باید حتما به پزشک مراجعه کنید:

چشم ها قرمز و ملتهب شده و ترشحات غیر معمول از آن دیده می شود.پلک بالایی افتادگی دارد.پلک هایتان هر زمان که دچار پرش می شود کاملا بسته می شود.پرش پلک دیگر اعضای صورتتان را نیز دچار مشکل می کند.

عوارض جانبی پرش پلک

در مواردی بسیار نادر، اسپاسم پلک علامت اختلال جدی در مغز و اعصاب است. اگر موارد بالا را داشته باشید، ممکن است شرایط شما رابطه ای با یکی از بیماری های زیر نیز داشته باشد:

  • فلج بِل
  • دیستونی
  • دیستونی گردنی
  • ام اس
  • پارکینسون
  • سندروم توریت

چگونه پرش پلک را درمان کنیم؟

اکثر اسپاسم های پلک بدون هیچ گونه درمان شناخته شده ای طی چند روز و یا چند هفته از بین می روند. اگر دوره مورد نظر بسیار طولانی شد، می توانید فاکتورهای احتمالی موثر را کاهش دهید. عمده عوامل شناخته شده موثر در این مسئله، استرس، خستگی و مصرف بیش از اندازه کافئین است.

کافئین کمتری بنوشید.به میزان کافی بخوابید.با قطره های چشمی سطح چشم خود را همیشه مرطوب نگه دارید.وقتی اسپاسم آغاز می شود یک کمپرس گرم روی آن قرار دهید.

در شرایط بسیار حاد، معمولا تزریق سم بوتولونیم یا همان بوتاکس تجویز می شود. تا زمانی که تاثیر این سم باقی مانده، اثری از پرش پلک نخواهد بود اما به محض شروع دوباره، باید تزریقی دیگر صورت پذیرد.

اگر موقعیت به قدری آزار دهنده است که زندگی را برای شما دشوار کرده، برخی از مراکز درمانی جراحی های مخصوصی دارند تا عضلات و اعصاب دخیل در این مسئله را کاملا از بین برده و یا حذف کنند.

چطور می توان از پرش پلک جلوگیری کرد؟

اگر اسپاسم پلک شما اخیرا بیش از حد عادی شده، حتما زمان وقوع آن و دلایلی که فکر می کنید با آن مرتبط هستند را یادداشت کنید. اگر مصرف کافئین، تنباکو و الکل دارید، میزان آن را ثبت کنید و بنویسید که تا چه حد استرس داشته اید و چقدر توانسته اید در چند روز گذشته بخوابید. همه این ها می تواند عوامل موثری برای پرش پلک به حساب آید.

برای مثال اگر متوجه شدید خواب کم باعث شده تا پرش پلک به سراغ شما آید، از آن شب به بعد سعی کنید نیم ساعت الی یک ساعت زودتر بخوابید. شاید از این طریق فشار کاهش یافته و اسپاسم ها نیز به حداقل برسد.

منبع : مجله اینترنتی دلگرم

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا