علت مرگ فریدون مشیری چه بود؟ | نگاهی به زندگینامه و آثار او
فریدون مشیری، شاعر و روزنامهنگار سرشناس ایرانی، در روز سیام شهریور ۱۳۰۵ در تهران و در محلهای به نام خیابان ایران به دنیا آمد. خانواده او اصالتاً اهل همدان بودند، اما به دلیل شغل پدرش که کارمند وزارت پست بود، به تهران بازگشتند. پدرش، ابراهیم مشیری افشار، در سال ۱۲۷۵ در همدان متولد شد و بعدها در تهران مشغول به کار شد. مادرش، اعظمالسلطنه، که خانواده او «خورشید» صدایش میکردند، به شعر علاقهمند بود و گاه خود نیز شعر میسرود.
خلاصه زندگی نامه فریدون مشیری
تحصیلات ابتدایی فریدون در تهران و پس از آن به دلیل مأموریت پدرش، در مشهد ادامه یافت. با بازگشت خانواده به تهران، دوران دبیرستان را ابتدا در دارالفنون و سپس در دبیرستان ادیب گذراند. در همان سالهای پایانی دبیرستان، وارد اداره پست و تلگراف شد و پس از درگذشت مادرش در ۳۹ سالگی، تأثیر عاطفی عمیقی بر او گذاشته شد. مشیری پس از آن به آموزشگاه فنی وزارت پست رفت و همزمان فعالیت در مطبوعات را آغاز کرد.
او مدتی در رشته ادبیات فارسی دانشگاه تهران تحصیل کرد اما به دلیل اشتغال در اداره و فعالیتهای گسترده مطبوعاتی، ادامه تحصیل را رها کرد. بین سالهای ۱۳۳۲ تا ۱۳۵۱ مسئولیت صفحه شعر و ادب مجله «روشنفکر» را بر عهده داشت و بسیاری از شاعران معاصر برای نخستین بار در این صفحه شناخته شدند. پس از آن نیز با نشریاتی مانند «سپید و سیاه» و «سخن» همکاری داشت. فریدون مشیری در سال ۱۳۵۰ به شرکت مخابرات منتقل شد و نهایتاً در سال ۱۳۵۷ بازنشسته شد.
شعر و زندگی فریدون مشیری
مشیری از نوجوانی به شعر علاقهمند بود. دفترهایی از غزل و مثنوی در جوانی تنظیم کرد، اما با آشنایی با شعر نو، رویکردی میانه بین سنت و نوگرایی در پیش گرفت. نخستین مجموعه شعر او با عنوان «تشنه طوفان» در سال ۱۳۳۴ با مقدمهای از محمدحسین شهریار و علی دشتی منتشر شد که شامل اشعار کلاسیک و نو بود.
دومین مجموعهاش با نام «گناه دریا» در سال ۱۳۳۵ منتشر شد و توجه بسیاری را جلب کرد. با این حال، انتقاد تند عبدالحمید آیتی به سبک شعری او، باعث شد که برای مدتی از انتشار شعر دست بکشد. در نهایت، در سال ۱۳۴۰، دفتر شعر «ابر» را منتشر کرد. عضویت در شورای موسیقی و شعر رادیو از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ نیز از جمله فعالیتهای دیگر او بود.
پس از انقلاب اسلامی، و با پایان دوران کاری، مشیری فرصت بیشتری برای سرودن شعر یافت. در ده سال پایانی عمرش، فعالیت ادبی او به اوج رسید؛ بهگونهای که نیمی از دوازده دفتر منتشرشدهاش متعلق به همین دوره است.
شعر کوچه
یکی از ماندگارترین و محبوبترین آثار مشیری، شعر عاشقانه «کوچه» است که نخستین بار در اردیبهشت ۱۳۳۹ در مجله روشنفکر منتشر شد. محبوبیت این شعر چنان بود که مجموعه شعر «ابر» نیز به «ابر و کوچه» تغییر نام داد. آغاز این شعر چنین است:
بی تو، مهتاب شبی باز از آن کوچه گذشتم
همه تن چشم شدم، خیره به دنبال تو گشتم
شوق دیدار تو لبریز شد از جام وجودم
شدم آن عاشق دیوانه که بودم…
ازدواج و خانواده
فریدون مشیری در سال ۱۳۳۳ با اقبال اخوان ازدواج کرد. حاصل این ازدواج، دو فرزند به نامهای بابک و بهار است.
علت مرگ فریدون مشیری
فریدون مشیری در بامداد روز سهشنبه، در بیمارستان تهران کلینیک چشم از جهان فرو بست. علت درگذشت او، طبق گفته یکی از نزدیکان، ابتلا به سرطان خون بود.
از فروغ فرخزاد(FOROOGH FAROKHZAD) شاعر معاصر چه میدانید؟