ضبط مکالمه، بدون اطلاع جرم است؟ + ویدئو
ضبط مکالمه، بدون اجازه و اطلاع جرم محسوب میشود؟
مهدی جلیلیان، وکیل پایه یک دادگستری، به این پرسش این گونه پاسخ میدهد:
در مورد این سوال یک مقداری باید فروض مختلف را از هم جدا کنیم. شنود غیرمجاز در چند وضعیت میتواند اتفاق بیفتد:
یکی اینکه مستخدمان و مأموران دولتی به صورت غیرمجاز مکالمات بین افراد را شنود کنند. آنها به دلیل اینکه مأمور دولتی هستند و این امکان را دارند که مراسلات، نامهها و مکالمات افراد را شنود و به آن دسترسی پیدا کنند؛ که قطعاً جرم است و مجازات دارد و در قانون مجازات اسلامی هم برایش مجازات تعیین شده است.
مورد دیگر در بحث شنود غیرمجاز، زمانیست که افراد؛ مکالمات و ارتباطات رادیویی و مخابراتی را در بستر فضای مجازی شنود کنند. در اینجا هم براساس قانون جرایم رایانهای، این عمل جرم است و مجازات دارد.
اما در مورد ضبط صدا، نکتهای که وجود دارد این است که در صورتی که فرد خودش در جریان آن مکالمه حضور داشته باشد و صحبت کرده باشد و یکی از طرفین مکالمه باشد، ضبط کردن صدای آن مکالمه از نظر قانونی محل ایراد نیست و میتواند مکالمهای که خودش در آن حضور داشته را ضبط کند.
نکتهی مهم دیگری که وجود دارد این است که ضبط صدا نمیتواند در شرایطی اتفاق بیفتد که شما در جریان آن مکالمه حضور نداشتهاید.
آخرین موضوعی که وجود دارد و در این خصوص محل سوال است؛ اینکه آیا این صدای ضبط شده در دادگاهها میتواند معتبر باشد یا خیر؟
بله، میتواند معتبر باشد و شما میتوانید به صدای ضبط شده طرف مقابلتان در مرجع قضایی استناد کنید و مرجع قضایی هم میتواند از طریق پلیس فتا و آزمایشگاههای پیشرفتهای که در اختیار دارد اصالت آن صدا را تشخیص دهد که آیا واقعاً متعلق به آن شخصی که شما ادعا کردید هست یا خیر.