پزشکی و سلامت

آقطی سیاه؛ درمان شادابی پوست

آقطی سیاه، آقطی اروپایی (نام علمی: Sambucus nigra) که در مناطقی از ایران، انگور کولی و خمان کبیر نیز نامیده می‌شود درختچه ای است که ارتفاع آن در نواحی مساعد به ۱۰ متر می‌رسد. این درختچه معمولاً در کنار جاده‌ها و حاشیه جنگل‌ها و در نواحی مرطوب و سایه‌دار می‌روید.

خواص داروئی (طبیعت و فواید درمانی)

آقطی سیاه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است. پوست ثانوی (داخلی) ساقه و ریشه آن از نظر طبی موثرترین قسمت‌های این گیاه است.

برخی از مهم‌ترین خواص آقطی عبارتند از:

  • یکی از مهم‌ترین خواص گیاه آقطی، استفاده از عصاره این گیاه برای شستن پوست صورت و پاک کردن آرایش است و به ویژه به افرادی که دارای پوست حساس هستند، توصیه می‌شود.
  • ماسک صورت آقطی برای شادابی پوست و از بین بردن لکه‌ها و کک و مک صورت سیار مفید است و به رفع چین و چروک و جوان ماندن پوست نیز کمک می‌کند. همچنین جوشانده این گیاه برای التیام سریعتر زخم‌ها مفید است.
  • عصاره ریشه گیاه آقطی برای درمان شکستگی استخوان و جوش خوردن سریعتر آن مفید است.
  • آقطی در افزایش شیر مادران شیرده موثر است. همچنین درمان کننده خوبی برای بیماری استسقاء است و آب اضافی را از بدن و از بین نسوج خارج می‌کند.
  • کمک به درمان نقرس، سنگ کلیه و درمان بیماری‌های دستگاه تنفسی نظیر سرماخوردگی و گریپ، از خواص گیاه آقطی در طب سنتی است.
  • مصرف میوه آقطی سیاه و مالیدن شیره این میوه، درمان موثری برای رفع سفیدی موهاست و باعث تقویت و افزایش رشد موها می‌شود.
  • استفاده از بخور گل‌های آقطی سیاه برای درمان بیماری سل مفید است و به دفع اخلاط چسبناک از گلو کمک می‌کند.
  • برطرف کردن درد و التیام بواسیر، از دیگر خواص گیاه آقطی است. به این منظور، برگ‌های تازه‌ این گیاه را له یا از آن پماد تهیه کنید و روی قسمت دردناک بگذارید.
  • از دیگر خواص گیاه آقطی در طب سنتی، استفاده از آب جوشانده گل‌های این گیاه برای درمان ورم چشم است.
  • مصرف میوه اقطی یکی از بهترین درمان‌ها برای پیشگیری و درمان یبوست است. میوه آقطی سیاه خاصیت ملین، مسهل و ادرارآور دارد و برای افراد سالخورده و کسانی که دچار انقباضات ضعیف روده‌ای هستند، مفید است.
  • استفاده از این گیاه، برای از بین بردن خارش بدن مفید است. به این منظور، پوست ساقه درخت آقطی را در روغن بجوشانید، سپس آن را صاف کنید و بگذارید سرد شود. این روغن را روی قسمت‌هایی که خارش دارد، بزنید.
  • در طب سنتی از خواص گیاه آقطی و جوشانده گل‌های این گیاه برای درمان بیماری برونشیت و ذات الجنب استفاده می‌شود.
  • آقطی سرشار از ماده‌ای به نام سیتوکینین است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و برای درمان روماتیسم و درد مفاصل مفید است.
طرز استفاده:

۱) جوشانده: مقدار ۶۰ گرم پوست ساقه، برگ یا میوه این درختچه را در یک لیتر آب ریخته و بگذارید آهسته بجوشد تا حجم آن به نصف برسد. سپس آن را صاف کنید.

۲) دم کرده آقطی سیاه: مقدر ۱۰۰ گرم گل خشک شده این درختچه را در یک لیتر آبجوش ریخته و بمدت ۱۰ دقیقه دم کنید. از این دم کرده یم توانید برای شستشوی زخم‌ها استفاده کنید.

۳) شیره یا آب میوه: میوه‌های رسیده آقطی سیاه را فشار داده تا شیره آن خارج شود. مقدر مصرف این شیره یک قاشق چایخوری مخلوط در یک لیوان آب می‌باشد.

۴) شراب آقطی سیاه: آب میوه را گرفته و با هم وزن آن قند مخلوط کنید. سپس این مخلوط را بجوشانید تا شربت غلیظی به دست آید.

مقدر مصرف این شربت یک قاشق غذا خوری قبل از هر غذا است.

مضرات

استفاده زیاد از آقطی سیاه ممکن است باعث تهوع و همچنین ورم روده ها شود.

آقطی سیاه سرد است و بنابراین افراد سرد مزاج حتماً باید آن را با عسل بخورند.

مجله اینترنتی زندگی سالم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا