پزشکی و سلامت

انواع اگزما

ویژگی اصلی بیماری اگزما عبارت است از قرمزی، التهاب و خارش پوست که اغلب با تاول های کوچک و پر از مایع همراه می باشد. در بیماری اگزماهایی که مدت زیادی طول کشیده اند، پوست آن قسمت به علت خراشیدن فرد به خاطر خارش آن، ضخیم می شود. بیماری اگزما معمولاً به طور متناوب در سرتاسر طول عمر عود می کند. در ادامه مطلب با انواع بیماری اگزما آشنا شوید.

انواع بیماری اگزما

انواع مختلفی از بیماری اگزما وجود دارد. بعضی از انواع بیماری اگزما به خاطر بعضی عوامل ایجاد می شوند اما بعضی دیگر از آن ها بدون هیچ علت شناخته شده ای بروز می کنند. در ادامه با ۷ نوع بیماری اگزما و علائم بیماری اگزما آشنا می شویم.

۱٫ بیماری اگزمای آتوپیک (Atopic eczema)

این نوع از بیماری اگزما، شایعترین نوع اگزما می باشد. این نوع اگزما معمولاً در کودکان از هنگام شیرخوارگی شروع شده و ممکن است تا هنگام نوجوانی و بزرگسالی ادامه داشته باشد. افرادی که به طور ارثی مستعد ابتلاء به آلرژی هایی مثل آسم هستند بیشتر به این نوع بیماری اگزما مبتلا می شوند.

علائم بیماری اگزمای آتوپیک چیست؟

در دوران شیرخوارگی اولین علایم اگزمای آتوپیک معمولا در صورت و به شکل ضایعات قرمز رنگ روی گونه ها آغاز می شود. با گذشت زمان، سایر نواحی بدن به خصوص اندام ها هم مبتلا می شوند. پوست ناحیه درگیر غالبا خشک و خشن بوده و گهگاه دانه های ریز آبدار هم به مجموعه علایم اضافه می شود.
علاوه بر این ها پوست مبتلایان به بیماری اگزمای آتوپیک بسیار بیشتر از سایرین مستعد عفونت های جلدی به خصوص با استافیلوکوک اوریوس می باشد.
اما آنچه کودک مبتلا به بیماری اگزمای آتوپیک را بیش از هر چیز آزار می دهد خارش و تحریک پذیری شدید پوست است طوری که ممکن است کودک دایما در حال خاراندن خود بوده و حتی شب به هنگام خواب نیز آسایش نداشته باشد. از سویی دیگر این خارش خود منجر به افزایش ابتلا به عفونت خواهد شد.

۲٫ بیماری درماتیت تماسی (Contact dermatitis)

تماس مستقیم با یک ماده تحریک کننده یا بروز یک واکنش آلرژی نسبت به ماده می تواند باعث این نوع از بیماری اگزما که به آن اصطلاحا درماتیت تماسی گفته می شود گردد. در هر سنی می توانند به این نوع اگزما دچار شوند.

علائم بیماری درماتیت تماسی

قرمزی، خارش و سوزش در مناطقی از پوست است که در تماس با مواد آلرژی زا، اسیدها، مواد پاک کننده و یا دیگر مواد قرار گرفته اند.

۳٫ بیماری درماتیت سبورئیک (Seborrheic dermatitis)

این نوع از بیماری اگزما، نوزادان و بزرگسالان را گرفتار می سازد. درماتیت سبورئیک اغلب همراه با وجود موجوداتی شبیه مخمر (قارچ) بر روی پوست می باشد.

علائم بیماری درماتیت سبورئیک

تکه تکه شدن پوست، زرد و چرب شدن پوست سر، صورت و دیگر قسمت های بدن می باشد. در نوزادان، شوره سر و زرد یا قهوه ای شدن بالای سر، نمونه ای از اگزمای سبورئیک است.
التهاب صورت در قسمت گونه ها و بینی نیز یکی از نمونه های این اگزما می باشد. این نوع اگزما همراه با خارش نیست. اگزمای سبورئیک، در خانواده موروثی است. استرس های روحی، پوست چرب، به ندرت شامپو زدن به سر و شرایط آب و هوایی، این نوع بیماری اگزما را به وجود می آورند. یکی از انواع اگزمای سبورئیک در افراد مبتلا به ایدز شایع است.

۴٫ بیماری اگزمای سکه ای (Nummular eczema)

این نوع اگزما در مردها بیشتر از زن ها ایجاد می شود. در اگزمای سکه ای، لکه هایی به شکل سکه بر روی پوست بازوها و ران پاها ایجاد می شوند که خارش دار بوده و ممکن است ترشح داشته و پوسته پوسته یا تاول دار شود.

علائم بیماری اگزمای سکه ای

تکه های پوستی، سفت شدن پوست و خارش شدید می باشد. این نوع بیماری اگزما غالبا در زنان و مردان مسن یافت می شود. سابقه خانوادگی ابتلا به اگزمای اتوپیک، آسم یا آلرژی باعث افزایش ابتلا به این نوع بیماری اگزما می شود.

۵٫ بیماری اگزمای آستئاتوتیک (Asteatotic eczema)

این نوع بیماری اگزما در افراد سالخورده شایع تر بود و به علت خشکی پوست در افراد مسن ایجاد می شود. در این نوع اگزما، پوست دچار پوسته پوسته شدن می گردد و ترک می خورد.

علائم بیماری اگزمای آستئاتوتیک
  • قرمزی و تورم پوست
  • تاول های کوچک و پر از مایع
  • خارش به ویژه در هنگام شب
  • ضخیم شدن پوست در نتیجه خاراندن مداوم
  • گاهی اوقات عفونت باکتریایی در نواحی مبتلا، به وجود می‌آید که منجر به تورم و ناراحتی بیشتر می‌شود.
۶٫ بیماری اگزمای دیس هیدروتیک (Dyshidrotic eczema)

این نوع بیماری اگزما در جاهایی که پوست ضخیم می باشد مثل روی انگشت ها، کف دست ها و کف پاها ایجاد می شود. تاول های متعدد و کوچکی ایجاد می شوند که گاهی اوقات این تاول ها به هم متصل شده و تاول بزرگی را تشکیل می دهد که ترشح می کند.

علائم اگزمای دیس هیدروتیک

تاول های عمیق و روشن که خارش و سوزش دارند.بیشتر از ۲۰ درصد افراد با اگزمای دست، دچار این اگزما می شوند. این اگزما در آب و هوای گرم و در ماه های بهار و تابستان بیشتر شایع است. زنان و مردان به طور مساوی دچار این اگزما می شوند.

۷٫ بیماری درماتیت ساکن (Stasis Dermatitis)

نوعی بیماری اگزمای مزمن که عموما در قسمت داخلی ساق پاها بروز می‌کند و در اثر مشکلات گردش خون و واریس ایجاد می شود.
تحریک پوست در ساق پاها می باشد. این درماتیت در اثر مشکلات گردش خون و نارسایی وریدی به وجود می آید. این درماتیت بیشتر افراد میانسال و مسن را مبتلا می کند. حدود ۶ تا ۷ درصد افراد بالای ۵۰ سال مستعد ابتلا به این درماتیت می باشند.

علائم بیماری درماتیت ساکن

خارش و قرمز- قهوه ای شدن رنگ پوست در یک یا هر دو پا می باشد. در اثر پیشرفت این بیماری، تاول، تراوش ضایعات پوستی و زخم در مناطق آسیب دیده مشاهده می شود.
مشکلات مزمن گردش خون باعث افزایش ادم (تجمع مایعات بدن) در پاها می شود. درماتیت ساکن با نام درماتیت واریسی نیز شناخته می شود.

مجله اینترنتی زندگی سالم

مجید حسین زاده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا