سال بلوا / بررسی کتاب سال بلوا نوشته عباس معروفی ثمره یک نویسنده
سال بلوا / بررسی کتاب سال بلوا نوشته عباس معروفی ثمره یک نویسنده
سال بلوا / بررسی کتاب سال بلوا نوشته عباس معروفی ثمره یک نویسنده
عباس معروفی ثمره سه سال نوشتنش را با تقدیم شروع میکند. تقدیم به سیمین بهبهانی، سیمین دانشور و مادرش! سال بلوا در هفت شب نوشته شده است که راوی شبهای اول، سوم، پنجم و هفتم دختری به نام نوشآفرین است که نوشا صدایش میکنند. تنها فرزند خانواده متمکنی از دربار رضا شاه که اگرچه در رویای پدر نظامیش ملکه است؛ حالا اما از شیراز به سمنان-زادگاه نویسنده- آمدهاند و این خیز برداشتن برای بلندتر پریدن به مرگ پدر، تنهایی و حسرت داشتن یک دوست برای نوشا ختم شده است. نوشا اکنون همسر دکتر معصوم؛ اما دلباخته کوزهگری به نام حسیناست و معروفی با حجم عظیم اضطراب و گنگی همان شب اول خواننده را به سال بلوا پرتاب و با صدای گلوله، صدای اذان بی وقت که نماد مرگ است، بوی باروت، بوی خون و از همه سنگینتر سایه دار تاز ساخته شده به بهانه اعدام یاغیان شهر درست وسط سالهای جنگ جهانی دوم و حضور آلمانها و روسها در ایران میخکوب میکند. کتاب شبانه ورق میخورد؛ اما بارها در زمان، گاهی چند روز و گاهی سالها در زندگی نوشا پس و پیش میشود. شب سوم روایت روزهای عشق حسینا و خواستگاری همزمان دکتر سیو شش ساله از نوشای هفده ساله است که با یک دنیا مهربانی دروغین همراه میشود و نوشا اگرچه ملکه نیست و آوازه سالهای پیش را ندارد؛ اما از نگاه مادر آناندازه حقیر نیست که همسر مرد کوزهگر باشد. ازدواج شاید پایان بسیاری از عشقهای آتشین امروزی است؛ اما پایان عشق حسینا و نوشا نمیشود و مگر این عشق در شهر کوچک سنگسر میتواند از چشمان دکتر تازه از فرنگ برگشته؛ اما متحجری مانند معصوم پنهان بماند؟ پایان داستان معروفی، پایان آرزوهای پدر، پایان نوشای از عرش به فرش، در قنداقه تفنگ دکتر معصوم است! نوشا زانو میزند و صورتش را در دست میگیرد …تمام!
سال بلوا / بررسی کتاب سال بلوا نوشته عباس معروفی ثمره یک نویسنده
شخصیتهایی که عباس معروفی در سال بلوا هنرمندانه میآفریند و در کنار نمادها و سمبلها کاملتر میکند، هر کدام صفحهها به بحث نیاز دارند. ملکوم آلمانی، نماد تزویر اجنبیها برای گرم نگهداشتن بلوا ومصداق تفرقه بینداز و حکومت کن. میرزا حسن، مرد ریشسفید؛ اما بیتاثیرشهر و سروان خسروی فرماندار نظامی شهر همگی در کنار شخصیتهای فراموش نشدنی دیگر معروفی، تاریخ عشق و فرهنگ کشورمان را موازی مرور میکنند و بلوا درستترین کلمه برای آن همه ناآرامی است. پایان شب هفتم، در صفحات آخر، میرزا حسن داستان سال بلوا، افسانه عشق شیرین و فرهاد معاصر را برای نوهاش، باسی تعریف میکند. نوشا روبهروی باسی که نماد نسلی شنونده افسانههای عشقی است میایستد و التماس میکند: مرا از یاد مبر…
سال بلوا / بررسی کتاب سال بلوا نوشته عباس معروفی ثمره یک نویسنده
کتاب سرشار از جملات پرمغز و گاهی در قالب سوال برآمده از اندیشه عباس معروفی و قلم شعرگونه اوست. سال بلوا داستان روزگار تلختر از زهر است؛ اما آن اندازه ساده و روان که از عباس معرفی سمفونی مردگان، از دستپرورده هوشنگ گلشیری انتظار میرود!
نویسنده : ریحانه نعمتی