اجتماعی

فاضل موسوی از خلف وعده در کابینه روحانی می گوید.

کابینه دولت دوازدهم اصلاح طلب نیست.

انتظارها به پایان رسید و کابینه دوازدهم به مجلس معرفی شد. فهرست وزرای اعلام شده هیچ کس را شگفت زده نکرد زیرا بیشتر اسامی اعلامی همام افرادی هستند که در چندهفته گذشته نام آنها  منتشرشده است. اما آنچه از چینش وزرای پیشنهادی در نگاه اول بدست می آید، این است که آقای روحانی علی رغم حمایت های جریان اصلاحات از نیروهای این جریان کمتر استفاده کرده است و آنگونه که گفته می شد که باید کابینه اصلاح طلب باشد اصلاح طلب نشد. همچنین باوجود مطالبه جدی زنان در ایام انتخابات ریاست جمهوری انتظارات آنان نیز تحقق نیافت. این درحالی است که آقای روحانی وعده داده بود که پیام 24 میلیونی در دولت آینده منعکس خواهدشد. برای بررسی لیست وزاری پیشنهادشده به مجلس فاضل موسوی نماینده سابق مجلس با «زندگی سالم» گفت و گو کرده که در ادامه می خوانید:

در روزهای گذشته لیست مدنظر آقای روحانی برای کابینه منتشر شد. به نظر شما این لیست تجلی اراده و رای24مییلیونی مردم بوده است؟

به نظر می رسد لیست منتشر شده با مطالبات مردم و حامیان آقای روحانی و واقعیت های امروز جامعه ما فاصله دارد به عبارت دیگر این لیست پاسخگوی مطالبه مردم و حامیان دولت نبود. بحث های جدی که هواداران دولت و گروه های اجتماعی مطرح می کنند نشان می دهد که لیست منتشر شده با خواست آنان تطبیق نمی کند این که چه مصلحتی پشت قضیه وجودداشته؛ برهمگان پوشیده است. ببینید تاکید زیادی در مورد حضور جوانان در کابینه وجودداشت اما جوانگرایی کمتر در کابینه مشاهده می شود البته تاکید بنده بر شایسته سالاری است تا جوانگرایی؛ چون جوانان می توانند حضورداشته باشند یا خیر. مساله دیگر حضور کمرنگ  بانوان است بنابراین چینش کنونی کابینه بیانگر آن است که مطالبه  جمعیت زیادی از مردم کشور که حامیان جدی آقای روحانی بودند؛ نادیده انگاشته شده است. به نظر می رسد در برخی حوزه ها تخصص رنگ ندارد. در مجموعه منتشرشده نیروهایی که بتوانند توانایی ویژه ای نسبت به گذشته داشته باشند؛ چندان دیده نمی شود بعضی افراد به گونه ای تکرارشده اند که سوالهای اصلی حامیان آقای روحانی و دلسوزان ایشان هنوز پاسخ داده نشد بحث دیگر این که موفقیت بعضی از وزیران در دوران گذشته هنوز زیرسوال است اینکه آیا موفق بوده اند یا خیر یا زیر مجموعه برخی از آنان در ستاد رقبای دولت فعالیت داشتند البته حضورآنان اشکالی ندارد اما آنها یار دولت نبودند بلکه باری بردوش دولت بودند؛ بازهم این روند دوباره تکرارشد؛ به نظر من لیست ارائه شده کارخاصی نسبت به دوره گذشته نمی تواند انجام دهد بلکه حتی در برخی مواقع ضعیف تر هم دیده می شود. واقعیت آن است که برخی موارد نیز اصلاح شد که باید در نظر گرفته شود اما در مجموع می توان اذعان داشت لیست ارائه شده نمی تواند اقناعی برای نزدیکان واقعی آقای روحانی کسانی که معتقدند کشور و نظام باید با عقلانیت بیشتر و هزینه های قابل قبول  در حوزه های گوناگون اداره شود. امروز کشور حداقل با هزینه ی سه برابری اداره می شود و این موضوع خیلی برای مردم سنگین است زیرا آنها در کشوری زیست می کنند که دارای فرهنگ دیرینه، تمدن کهن و انسانهای متخصص و کارشناس است اما می بینند که کشور با هزینه ی سه برابر اداره می شود و با وجود این شرایط برخی مسئولان به خود افتخارمی کنند درحالی که جمع پیشنهادشده برای کابینه دولت دوازدهم در عصر سرشار از اطلاعات، تجربه، تکنولوژی خرد، دانش، عقلانیت، دموکراسی و ایثاری که مردم برای توسعه و پیشرفت کشورشان پا در عرصه ی مختللف سیاسی و اجتماعی می گذارند، قابل قبول نیست.

×آیا فهرست منتشرشده درمقایسه با دولت یازدهم تغییرات مثبتی داشته است؟

به جرات می توان گفت که تغییر محسوسی در لیست منتشرشده مشاهده نمی شود. فرض کنید در حوزه سیاست خارجی آقای ظریف بخوبی عمل کرد؛ بنده شخصا به او علاقه دارم اما باید در نظر داشت در حوزه دیپلماسی تنها مذاکره مطرح نیست؛ بسیاری از سفارتخانه های ما در پایین ترین سطح روابط بین الملل در حوزه سیاست، اقتصاد و همگرایی قراردارند یکی از پایه های خروج از بن بست تحریم و عقب ماندگی وزارت خارجه است یعنی باید یک تیم مناسب سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گزینش شود. ببینید به جز عده محدودی از شرکت های جهانی ضعیف ترین شرکت ها برای عقد معاملات به سوی ایران می آیند. به دلیل اینکه حوزه وزارت خارجه بسیارضعیف عمل می کند؛ جدا ازاین که شخص آقای ظریف انسان دلسوز و توانایی هستند اما مجموعه در دست کسانی قراردارد که توانایی چندانی برای اداره امور ندارد و تعداد اندکی از نیروهای توانمند، همسو و متعلق به مطالبه مردم در آن فعالیت دارند . در وزارت نفت آقای زنگنه چهره مسط و توانایی است اما زیرمجموعه او به گونه ای عمل می کند که نمی تواند خواست مردم و نظام را برای آینده و استفاده بهینه از ثروت کشور فراهم بکنند. توجه کنید زیرمجموعه آن متشکل از افرادی است که در دولت نهم و دهم فعالیت می کردند و در آن مقطع چه اتفاقات و خسارات عدیده ای به کشور وارد شد که در شرایط کنونی نیز استمراردارد. در مورد آموزش عالی هم آقای روحانی هنوز نتوانست فرد اصلح را در این نهاد برسرکارآورد مگر درکشور قحط الرجال است. در رابطه با آموزش و پرورش نیز برای خود بنده خیلی مساله است که فردی نتواند از بدنه واقعی این نهاد  استفاده کند.

×از نظر شما آقای روجانی چگونه می توانست فرد اصلح درهر وزارتخانه ای را گزینش کند؟

در گام نخست دکتر روحانی می توانست یک نظر سنجی در خصوص وزیر پیشنهادی در وزارتخانه مربوطه برگزار کند تا دیدگاه آن نهاد به عنوان بدنه کارشناسی در مورد فرد مورد نظر مشخص شود. اکنون باید از آقای روحانی سوال کرد که آیا شما چنین اقدامی انجام دادید آیا اعلامی کردند که ببینند بدنه کارشناسی آن وزارتخانه چه دیدگاهی در مورد گزینه مطرح شده دارد؛ متاسفانه این اتفاق نیفتاد و نگران کننده است. ای کاش آقای روحانی قبل از این که لیست خود را به مجلس ارائه می کردند این طرح را پیاده کرده بودند و  بصورت رسمی 3 الی 4 نفر را در مورد هر وزارتخانه ای پیشنهادمی دادند و جویای نظر کارشناسان و تحلیلگران می شدند. متاسفانه فضای سیاسی ایران آلوده است رئیس جمهور باید ارزیابی و دیدگاه کنشگران، متخصصین و کارشناسان حوزه مربوطه د رمورد گزینه های معرفی شده در نظر می گرفت؟ آقای روحانی می توانست با حداقل ها و بدون پرداخت کمترین هزینه بهترین چهره ها را به خانه ملت معرفی کند. منتهی این فضا در کشورما وجوددارد وقتی به فردی می گویند حال شما چطور است می خواهد زمین و زمان واسطه کند تا تو حتما به خواست خود دست پیدا کنی. درحالی که این نتیجه برازنده مردم و شعارهای مطرح شده نیست .

×جایگاه وزارت کشور باتوجه به مسائل سیاسی و امنیتی از اهمیت  ویژه ای برخورداراست و باتوجه به وجود اعتراضات موجود آیا بهتر نبود که آقای روحانی به جای آقای رحمان فضلی گزینه دیگری را مطرح می کردند؟

آقای روحانی باید نظر کارشناسان و متخصصانی که با هر حوزه ای در ارتباط بودند، جویا می شد و مورد بررسی و ارزیابی قرارمی داد؛ بنده در جمعی از دوستان نماینده کنونی و سابق حضور داشتم آنها اذعان داشتند که احتمال کمی برای رای آوری آقای فضلی وجوددارد البته لابی هایی در این رابطه فعال هستند و از سوی دیگر برخی گزارش ها حاکی از آن است که ایشان با اکثر نمایندگان ارتباط داشت و به آنان گفت در این وزارتخانه به نظرات شما توجه خواهدشد . این اتفاق جالبی برای کشور نیست بنده نمی دانم چرا باید دست مجلس بسته باشد که تنها بر روی یک گزینه بحث کند. شاید افراد مصلحت اندیشی می کنند در حالی که این مصلحت اندیشی ها تنها برای کشور هزینه به همراه دارد . تقریبا اکثر کنشگران و سیاسیون موافق لیست ارائه شده به مجلس نیستند به شوخی بعضی مطالب عنوان می شد که اگر فلان فراکسیون نظر بدهد ممکن است کابینه رای بیاورد.

نارضایتی از لیست منتشرشده ممکن است منجر به عدم رای اعتماد مجلس به ویژه فراکسیون امید به وزرای پیشنهادی آقای روحانی می شود؟

به احتمال قوی 5 الی 6 نفر از وزرای پیشنهادی رای اعتماد خواهند آورد 5 الی 6 نفر دیگر نیز رای نخواهندآورد و احتمال رای آوری 5 الی 6 نفرهم 50 ـ 50 است یعنی این افراد لب مرز قراردارند مگر این که کارخاصی انجام دهند یا لابی موجود فعال شوند یا گزینه های پیشهاد شده بتوانند نمایندگان را توجیه کنند. اینها برازنده دولت آقای روحانی و 24 میلیون نفری که به ایشان رای دادند، نیست.

×چرا باوجود مطالبه جدی زنان در انتخابات ریاست جمهوری درلیست منتشرشده وزیر زن معرفی نشد؟

در این رابطه این واقعیت وجوددارد که ما اجازه رشد به زنان نداده ایم و خیلی محدود آنان درسطح معاونت در کشور حضور دارند؛ این جای تعجب است که خانم فرزند تربیت می کند و کل کشور به او سپرده می شود اما می گویند این زن شایستگی و صلاحیت مدیریت ندارد خیلی این حرف ها با هم همسویی ندارد  و پارداوکس و تناقض دراین قضیه زیاد است  به اعتقادبنده هنوز جامعه ، سیاستگذاران و مدیران ما از جهت بلوغ سیاسی به آن نقطه نرسیده اند که بدانند بنا به بیانات امام(ره) از دامن زن است که مرد به معراج  می رود اگر این دامن زن تا این اندازه جایگاهش نزد خداوند اهمیت دارد چرا دارای شایستگی برای سپردن مسئولیت فلان وزارتخانه یا اداره  نیست. به نظر من هنوز جامعه ما چه در حوزه سیاسی و چه اجتماعی به بلوغ لازم دست پیدانکرده است که همانند کشورهای توسعه یافته به جایگاه و اهمیت زنان بنگرد. کشورهای توسعه یافته مسئولیت های حساس کشورشان را دراختیار زنان قرار می دهد برای نمونه مسئولیت دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا برعهده خانم موگرینی است. در حالی که با وجود زنان توانمند و فرهیخته در کشورما چنین اعتمادی به آنان وجودندارد.

×لیست منتشرشده چندان مورد رضایت اصلاح طلبان نیست واکنش جریان اصلاحات چگونه خواهدبود؟

اصلاح طلبان یک واکنش اجتماعی و مدنی دارند و این روزها آن را  مطرح خواهندکرد و واکنش دیگرآنها این است که دیدار رسمی با آقای روحانی داشته باشند و ابزاردیگر این جریان مجلس و فراکسیون امید است  اینها واکنش های جریان اصلاحات خواهدبود تا از این طریق به قضیه ورود پیدا کند و بتواند حداقل یکسری کاستی های موجود را جبران کند.

×اینکه مطالبات مردم در کابینه اعمال نشود چه آسیب هایی را به همراه خواهدداشت؟

اصلی ترین آسیب و مساله این است که مردم به جریان اصلاحات بدبین خواهندشد آنها مردم را توجیه و متقاعدکردند تا حماسه باشکوه 29 اردیبهشت خلق شود بالاخره در نگاه مردم این جریان در صورت نداشتن عملکرد قابل قبول بدبین خواهدشد و دولت هم آن جایگاه را از جهت حامیان مردم نخواهدداشت  به آن شکلی که انتظار می رود درست است دولت قدرت و ثروت دارد اما برسربزنگاه در ایام انتخابان به رای و و حمایت مردم نیازمنداست  بالاخره این کشور متعلق به مردم است همه این اقدامات برای آن است که عده ای براساس عقلانیت درچارچوب قانون جمع شوند تا شایسته سالاری پدید آید و اقدامی انجام دهند تا مشکلات مردم مرتفع شود یا به حداقل برسد و حاصل آن توسعه و پیشرفت کشور شود. متاسفانه هنوز در کشورما دبیرستان ها و خانه های کپری وجوددارد این درجایست که میانگین ثروت مردم حداقل چهاربرابر میانگین دنیا است این مشکلات را نمی توان با این کابینه ها حل و فصل کرد کابینه ای که باید جسارت و عقلانیت و عقلاقمندی به نظام و قانون در آن مشع شع باشد. نباید عمر و ثروت مردم به خاطر مصلحت اندیشی برخی افراد به فنا رود. امکاناتی که د ردست دولت قراردارد، متعلق به تک تک افرادجامعه است.  آن پیرزنی که پشت کوه نشسته و از امکانات شهری بی بهره است او همانند سایر افراد حق دارد و از حقوق مساوی برخوردار است. چرا با مصلحت اندیشی برخی مدیران این حقوق نادیده گرفته می شود. این مدیران نمی توانند در این دنیا پاسخگوی مردم و حداقل زیرمجموعه خود باشند چگونه می توانند آن دنیا پاسخگوی خدا باشند که ثروت این مردم را چطور بد سامان دادند که  بالاخره پرداخت حقوق افراد با مشکل مواجه شد.

نویسنده : لیلا کاظمی

فاطمه راکعی:چالش حضور زنان در کابینه دولت روحانی

روحانی رئیس جمهوری که هرگز خسته نخواهد شد / یادداشت مودبانه

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا