پزشکی و سلامت

غذاهای کبابی سرطان زا هستند

جلوگیری از سرطان با رژیم غذایی

رئیس اداره پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت،دکتر علی قنبری مطلق: غذاهای کبابی سوخته و غذاهای داغ و مایعات داغ در ایجاد سرطان موثرند.
در سال ۲۰۱۲ سالیانه ۱۴ میلیون مبتلا به سرطان در جهان داشتیم و در کشور ما بیش از ۱۰۰ هزار سرطانی در سال به آمار سرطانی ها افزوده می شود در حالی که۵ سال پیش این آمار ۸۵ هزار نفر بود.
شیوه ناسالم و عوامل محیطی هم در ابتلا به سرطان مهم است و از دیگر عوامل ابتلا به سرطان، افزایش وزن و چاقی است. در ایران بیش از نیمی از جمعیت افزایش وزن دارند.

گفت: مصرف میوه و سبزیجات باید ۵ وعده در روز باشد که رعایت نمی شود.رئیس اداره پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت، افزود: ۴۰ درصد سرطان ها قابل پیشگیری است.
به گفته وی، با فعالیت بدنی مناسب و رژیم غذایی سالم می تواند خطر ابتلا به سرطان را کاهش داد.
مطلق افزود: نوع مواد غذایی هم مهم است و کالری بالا در ایجاد سرطان نقش دارد به ویژه چربی های اشباع شده در ایجاد سرطان نقش دارند و غذاهای کبابی سوخته و غذاهای داغ و مایعات داغ در ایجاد سرطان موثرند.
وی با اشاره به عوامل محیطی موثر بر سرطان گفت: شیوه زندگی از نقش عوامل محیطی مهمتر است مثلا میزان مصرف انرژی در کشور ما دو برابر جهانی است و میزان تولید گاز CO۲ هفت برابر جهانی است و ما به لحاظ مصرف سوختهای فسیلی درصد بالاتری داریم. مطلق هم چنین اهمیت تشخیص زود هنگام سرطان را یادآور شد و افزود: یکی از ابعاد پیشگیری از سرطان همکاری بین بخش های مختلف کشور اعم از تولیدی و اقتصادی و… است.

ثبت سرطان یکی از فرایند های پشتیبان درمان سرطان است که از ۱۵ سال گذشته انجام می شده است.طی ۴ سال گذشته ما موضوع ثبت سرطان را در سراسر کشور یکپارچه کردیم و در مرحله ای دیگر نیز ثبت سرطان را جزئی از فرایند مراقبت درنظر
گرفته ایم که در ۶ ماه آینده وارد این فرایند می شویم.
دکتر محمدعلی محققی رئیس مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز گفت: در سال ۲۰۱۲ چهار نوع سرطان که قابل پیشگیری هستند تشخیص داده شد: سرطان ریه، سینه، پروستات، معده.
وی ادامه داد: آمار سال ۲۰۳۰ حاکی است که بین ۸ تا ۱۰ میلیون از موارد ابتلا به سرطان ها قابل پیشگیری هستند و به همان نسبت مرگ و میر هم کاهش
می یابد.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: بزرگترین عامل منتهی به سرطان سیگار و دخانیات است و نیمی از موارد مرگ و میر و سرطان هم مربوط به الکل است.
در کشورهای کمتر توسعه یافته این موارد بیشتر است عادت های ناسالم در تغذیه مثل مصرف کم میوه و سبزیجات و مصرف زیاد نمک و عفونت های ویروسی در کشورهای کمتر توسعه یافته رایج است.

متولی ثبت سرطان وزارت بهداشت است و از طریق دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور انجام می شود.آمار دقیق ثبت سرطان به برنامه ریزی مناسب برای پیشگیری و درمان سرطان ها بسیار کمک می کند.

تاثیر نوع تغذیه در ایجاد سرطان

مطالعات علمی و تحقیقات آزمایشگاهی نشان می‌دهد که نوع تغذیه و محتویات غذایی تاثیر بسزایی در ایجاد سرطان دارد، از جمله:

چاقی و پرخوری

مصرف بیش از حد بعضی از خوردنی‌ها همانند چربی، پروتئین و ویتامین‌ها، مواد معدنی، مواد رنگ‌دهنده و مواد بودهنده (خوشبوکننده‌های) گیاهی
بعضی آلاینده‌های غذایی و مواد سمی همانند قارچ (آفلاتوکسین) فاسدشدنی‌های قهوه‌ای رنگ (پاتولین) و چربی مانده.

آلاینده‌هایی که هنگام پختن و تهیه غذا خواسته یا ناخواسته وارد مواد غذایی می‌شوند، مانند فضولات و پسمانده (باقیمانده‌های) کودی مثل نیترات و مواد موجود در محیط زیست، سرب، کادمیوم، بنز پیرن حاصل از موتورهای بنزینی و گازهای صنعتی یا کارخانه‌ای بعضی افزودنی‌های غذایی (نمک‌های نیترات‌دار که نیتروزامین را می‌سازند)، باقیمانده‌های حاصل از سرخ شدن (سوختن) غذا مثل بنزیپیرین و سایر هیدروکربن‌های سرطان‌زا.
آلاینده‌ها (مواد سمی) که از طریق گرمای زیاد حاصل می‌شوند مثل پراکسید در روغن (چربی) و موادسرطان‌زای موجود در آلبومین یا سفیده تخم‌مرغ فاسد

غذای کپک زده نخورید

غذاهای کپک‌زده می‌توانند حاوی مواد سرطان‌زا مثل آفلاتوکسین باشند که این نوع ماده حتی در میوه‌های مغزدار مثل فندق، پسته و گردو حتی غلات هم ممکن است وجود داشته باشد.
از خوردن میوه پلاسیده و گندیده اجتناب کنید که می‌تواند سرطان‌زا باشند. به‌عنوان مثال سیب که در آن لکه‌ای قهوه‌ای‌رنگ مشاهده می‌کنید، نخورید زیرا این لکه‌های قهوه‌ای رنگ نشان‌دهنده ماده‌‌ای به نام پاتولین patuline است که خود سرطان‌زاست.
نکته بعدی این است که پاتولین از مواد خوراکی کپک‌زده که در مناطق روباز کمتر وجود دارند و همچنین در مناطق و فضاهای سرپوشیده، می‌تواند داخل غذا و سایر مواد نفوذ پیدا کند و به آنها آسیب برساند. همچنین نیترات که برای مواد گیاهی لازم است، معمولا به شکل کود به گیاه داده می‌شود. این مساله در ارتباط با سبزیجات و میوه‌جات حائز اهمیت است.

توصیه‌های کاربردی

وقتی شما در محیط باز روی حرارت (آتش‌افروخته) چیزی را کباب می‌کنید فقط از زغال فشرده( بریکت) استفاده کنید.
هیچ گاه گوشت را روی شعله آتش یا دود آتش کباب نکنید بلکه آن را روی آتش که چوب روشن و سوخته شده باشد، کباب کنید. یعنی این آتش باید حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه خوب روشن و سوخته شود تا آماده برای کباب کردن گوشت شود.
بهتر است که گوشت کبابی را روی تورهای مخصوص آلومینیومی یا فویل‌های آلومینیومی قرار دهید تا مانع از ریزش روغن روی آتش شود.
از خوردن مواد سوخته‌شده روی سطح گوشت که ممکن است گهگاه هم خوشمزه باشد، جدا پرهیز کنید.
از کباب کردن سوسیس، گوشت‌های کنسروشده، همبرگر و ژامبون (گوشت دودی) خودداری کنید زیرا نیتروزامین از طریق گرمای زیاد درست شده و این ماده سرطان‌زا است.

طبق برنامه سازمان بهداشت جهانی، همه کشورها باید برنامه کنترل سرطان را از دو طریق دنبال کنند؛ اول، برنامه پیشگیری از سرطان که در طول زمان بتواند از سرطان جلوگیری کند و دوم غربالگری و تشخیص زودرس سرطان است که در مراحل اولیه بتوانند سرطان را تشخیص دهند و درمان کنند که در این صورت درمان و علاج قطعی است و هزینه درمان نیز کمتر می شود و مثال بارز این بخش سرطان سینه و سرطان پروستات و سرطان روده بزرگ است.

مجله اینترنتی زندگی سالم

همچنین بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا